Minden, amit a dűbelekről tudnod kell

2022. Jan 19.

A dübelek a homlokzati hőszigetelés rögzítésének megerősítésére szolgálnak. Épp olyan fontosak, mint a hőszigetelő rendszer egyéb részei, ezért tudnunk kell azt is, hogy milyen típusok vannak, hogy kell őket használni és mikor, milyen méret alkalmazása ajánlott.

Dübel típusok

A kínálatunkból számos dübel típus közül választhatsz. Két fő típus van: fém beütőszeges( kőzetgyapothoz) és műanyag önsüllyesztő-önellenőrző( polisztirolhoz).Előbbinél a szükséges feszítőerőt a beütőszeg kalapáccsal való beütésével érjük el. Ehhez javasolt egy 500 grammos lakatos kalapács használata. Ügyelni kell, hogy a tányérok maximum 1-1,5 mm-re süllyedjenek be a szigetelőanyagba.

Az önsüllyesztő dübelek csavaros kialakításúak, és egy speciális telepítőszerszámmal lehet őket a szigetelőanyagba süllyeszteni. A besüllyesztett részeket a szigetelőanyagból készült pogácsákkal töltjük ki. Így tökéletesen homogén felületet kapunk, kiváló hőszigetelő képességgel. Előnye még az önellenőrző funkció. A tányér alatti rész összepréselődik, ha megfelelő a rögzítés. Ha viszont nem megfelelő, akkor kihúzódik, és tudni fogunk azonnal a hibás rögzítésről.

Mindkét típust csak akkor szabad telepíteni, ha a rendszer ragasztó megkötött.

Mennyi dübelre van szükségünk?

Legalább 6 db-ra van szükségünk négyzetméterenként. De minél magasabb egy épület, annál több kell.

A megfelelő mennyiség több mindentől is függ. Az épület magassága, alakja, a várható szélterhelés mértéke, a szigetelőanyag és a dübelek megengedett maximális terhelhetősége. Az intenzívebb légmozgás miatt a széleken (peremterületeken) magasabb darabszámot kell alkalmazni.

Hossz és tányérátmérő

A dübel hossz meghatározásának egyik bevált módja a próba furatok készítése. Úgy állapítjuk meg a megfelelő méretet, hogy a minimális rögzítési mélység biztosított legyen. A pontos méretet úgy jön ki, hogy a rögzítési mélység plusz a hőszigetelő lap vastagsága. Ha nagyon egyenetlen a homlokzat, akkor különböző hosszúságúak is kellhetnek. Általánosságban ellehet mondani, hogy a szigetelés vastagságánál 8 cm-rel hosszabb dűbelekre lesz szükségünk, ez az esetek 95%-ban megfelelő.

Vizsgáljuk meg a falat!

A megfelelő típus kiválasztásához a falat kell először is megvizsgálnunk. A dübel feszítő zónájának tökéletesen kell illeszkednie a falszerkezet sajátosságaihoz, hogy el tudja látni a feladatát. Épp ezért nem elhanyagolható, sőt kötelező lépésről van szó.

A típus kiválasztása tehát nem is olyan egyszerű feladat. Azonban mindenképp szükséges, és fontos! Egy dübel típus akkor lesz jó, ha a falazatnak megfelelő felhasználási kategóriára vonatkozó műszaki engedéllyel vagy értékeléssel rendelkezik.

Ha viszont az azonosított építőanyag nem szerepel a felsorolásban, vagy a minősége kétséges (régi falszerkezet esetén), jöhet a precízebb vizsgálat. Ez lesz a helyszínen elvégzett dübelkihúzási vizsgálat, mely szolgáltatást tőlünk megrendelheted.

A vizsgálat során megállapítjuk, hogy az adott falazathoz és a használni kívánt hőszigetelő anyag típushoz melyik lesz alkalmazható. Küldünk róla egy elektronikus jegyzőkönyvet is, melyben a típus és a négyzetméterenkénti darabszám mellett számos hasznos információt kapsz. Ilyen például a ragasztási módszer, a dübelhossz számítás adatai vagy az elhelyezési séma.

Ha vannak további kérdéseid is, keress minket elérhetőségeinken!