Egyedi megjelenés változatos térkő minták jóvoltából

2023. Ápr 19.

A térkőminták révén teljesen egyedi megjelenést adhatunk a terasznak, gépkocsi beállónak, az elképzelések és a lehetőségek szerint szabadon variálhatjuk. Egyre többen döntenek a korábban egyeduralkodónak számító betonburkolat helyett a térkövezés mellett, hiszen a végeredmény nemcsak szebb és változatosabb, de tartós is lesz.

Annak érdekében, hogy a ház körüli terület rendezett legyen, nemcsak növények telepítésére és más kertészeti munkákra van szükség, hanem a járófelületek és teraszok burkolására is. A szilárd felületek segítenek, hogy csapadékos időben ne változzon sártengerré a környezetünk. A térkő nemcsak dekoratív megjelenést ad, hanem környezetbarát megoldást is kínál, hiszen az eső, a hólé szivároghat a talajba. 

Beton helyett térkő

Az épület körüli beton járdák, teraszok esetében komoly problémákat eredményezhet a kivitelezés elégtelensége, hiszen ha nem kellő lejtéssel készül a burkolat, akkor az esővizet nem vezeti el a falaktól, illetve ha nem megfelelő minőségben készült, felfagyhat, töredezhet. A betonhibák javítása sok esetben csak a meglévő felület feltörésével és újrabetonozásával valósulhat meg, ami jelentős költséggel jár. 

Ezzel szemben a térkővel történő burkolat időtálló és a javítása is jóval kisebb munkát igényel. Nem elhanyagolható tényező az sem, hogy esztétikusabb felületet ad, hiszen nemcsak színekben, de mintákban is többféle variációra ad lehetőséget, példa erre a Barabás térkő.

Találd meg a megfelelő térkövet!

Ma már rengetegféle térkő közül választhatunk gyártó, szín és forma szerint ízlésünknek, az épület, a környezet stílusának megfelelően, és akár a színeket is variálhatjuk egymással. A modern térkövek többsége műkő cementből, betonból készül, ezáltal rendkívül strapabíró, ellenálló. 

Választásnál mérlegelni kell, hogy hova szeretnénk rakni, fedett teraszra vagy gépkocsi beállóba, vagy az időjárásnak kitett területre, és csak gyalogos forgalomra szükséges méretezni vagy gépjárművek is használni fogják. A választáshoz segítséget nyújtanak a gyártók leírásai, vagy a szaküzletekben is tudnak tanácsokkal szolgálni. Ha pedig szakemberre bízzuk a lerakását, ő ebben is segít.

Többféle típus közül válogathatunk, léteznek ún. kerti tipegők, bontott tégla hatású burkolatok, egyenes és hullámos szélű, egyforma vagy eltérő méretű, valamint gyephézagos térkövek, továbbá járdalapok. 

A hagyományos szürke mellett választhatunk anyagában színezett, vagyis tartós, kopásálló szürkés, barnás, sárgás, téglaárnyalatú térköveket is attól függően, melyik felel meg leginkább esztétikai kívánalmainknak, stílusunknak.

Térkőminták

Egyszínű, illetve különböző színű és méretű térkövek lerakásával egyedi mintákat hozhatunk létre, de választhatunk a leggyakoribb rakásminták közül is egyszerűbbet vagy bonyolultabbat. 

A futósoros kötés a legegyszerűbb, leggyorsabban rakható, de kedvelt még a halszálka, a kettős halszálka, a parketta, a dupla V kötés és a pepita minta is. A színek kombinálásával bármelyik alapmintából készíthető egyedi burkolat is.

Népszerűek és végtelen rakásmintát kínálnak a különböző méretekből álló kombikövek, amelyekkel izgalmasabbá tehetjük az összhatást. 

A színezett téglakövek is igen kedveltek, mivel bármely oldalukra fordítva is lerakhatók, nemcsak térburkolatként, hanem kerítések, lábazatok, lépcsők, támfalak, oszlopok vagy bármilyen kerti építmény, akár tűzrakók összeállításához is. 

Webáruházunk kínálatában térköveket, illetve más építőanyagokat találsz.