Milyen tulajdonságokkal rendelkezik, és mire való az EPS szigetelés?

2023. Jún 30.

Az épületek hővédelmének egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítunk napjainkban az emelkedő energiaárak következtében jelentősen növekvő fűtési költségeknek köszönhetően, továbbá a környezet védelme, a károsanyag-kibocsátás szempontjából is. De a korszerű, megújuló energiákat hasznosító berendezések telepítésének is előfeltétele a megfelelően hőszigetelt épület, akár EPS szigeteléssel.
Megfelelő szigetelés hiányában az épületek hővesztesége jelentős, a különböző szerkezeteken keresztül nagy mennyiségű hő távozik: a tetőn 20-30%, a külső határoló szerkezeteken 30-40%, a nyílászárókon keresztül 15-25%, a födémen, padlón keresztül 10-15%, amely arányok az épületek sajátosságai alapján nagy eltéréseket is mutathatnak.

Miért szükséges az épületeket hőszigetelni?

Az otthonok kényelme, a komfortérzetünk nagymértékben függ a belső terek klímájától, hőmérsékletétől és páratartalmától. Szigetelés hiányában jelentős hőmennyiség távozhat, vagyis az utcát fűtjük, és a kellemes hőmérséklet eléréséhez rengeteg energiát elpazarolunk. Ez a környezetre nézve is káros, főleg, mivel a hagyományos, elektromos árammal, gázzal működő fűtési rendszerek CO2-kibocsátása magas. 
Az energiahatékonyság és a gazdaságos üzemeltetés érdekében gondoskodni kell az épületek hővédelméről, amelynek leglátványosabb és legelső lépése rendszerint a homlokzatok hőszigetelése, amely történhet természetes és mesterséges anyagokkal, utóbbiak legelterjedtebb típusa a hungarocell vagy EPS hőszigetelések
Hőszigetelés hiányában vagy nem megfelelő kivitelezés esetén nemcsak az épületek hővesztesége magas, hanem gyakori problémát jelent a hőhidak kialakulása, illetve a belső falfelületeken a páralecsapódás miatti penészedés is, amely az egészségre is káros.

Az EPS szigetelés előnyei

A hőszigetelő anyag helyes megválasztása mellett a szakszerű felhelyezés, kivitelezés minősége is nagy súllyal esik latba a végeredmény szempontjából. Minden esetben a szerkezetnek megfelelően kell szigetelőanyagot választani, ugyanis az egyes hőszigetelések jellemzői, elhelyezhetősége, bedolgozása lényegesen különbözhet. Bármelyik anyagtípusra is esik a választásunk, mindig rendszerben érdemes gondolkodni, mert csak ebben az esetben garantálják a gyártó által minősített értékeket. 
A leggyakrabban alkalmazott expandált polisztirol vagy EPS hőszigetelések előnyös tulajdonságaiknak, viszonylagos olcsóságuknak és könnyű kezelhetőségüknek köszönhetik népszerűségüket. Táblás kivitelben, többféle vastagságban és a nyomószilárdsági értéktől, a felhasználási területtől függően többféle kategóriában áll rendelkezésre. 

Az EPS szigetelések típusai

A formahabosított polisztirol a normálnál jobb hőszigetelő képességgel és nagyobb mechanikai szilárdsággal rendelkezik, továbbá vízfelvétele is minimális. A szürke színű grafitadalékos EPS változat a normál változatnál (EPS 80) kb. 20%-kal jobban hőszigetel. 

A nyomószilárdság szerint több változata ismert, minél nagyobb a száma, annál jobban terhelhető:

  • EPS 30 (kék csíkos) - Nem terhelhető általános hőszigetelés
  • EPS 70 - Kissé terhelhető típus
  • EPS 80 (piros) - Homlokzati hőszigetelő
  • EPS 100 (sárga) - Lépésálló hőszigetelő lap
  • EPS 150 - Jól terhelhető
  • EPS 200 - Igen jól terhelhető


Otthonod építéséhez, felújításához, a pincétől a padláson át a tetőig válassz minőségi építőanyagot a kínálatunkból!