Elkészíthető-e a födém szigetelése utólag is?

2023. Szept 08.

Az épületek hővédelme kulcsfontosságú, ennek kapcsán a homlokzatok és nyílászárók mellett a födém szigetelése is fontos, kihagyhatatlan lépés az energiaköltségek, valamint a károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében.
A padlásfödémek szigeteléséről kevesebb szó esik, pedig az épületek hővesztesége ezen szerkezetek esetében 20-30% körüli. Ha nem akarsz feleslegesen fizetni a szabadba távozó fűtésért, ideje a födém hővédelméről is gondoskodni. Új építések esetén ez ma már evidens, azonban a régebben épült házaknál rendszerint hiányzik, de szerencsére utólag is könnyen elvégezhető. Hogyan és mivel végezd? Mutatjuk a lehetőségeket!

Egy kis fizika

A homlokzatok szigetelésére már a legtöbb háztulajdonos gondot fordít, utólagos szigeteléssel látja el a külső határolófalakat, és sok esetben a nyílászárók cseréjére is sor kerül, azonban egy fontos szerkezet rendszerint kimarad. Még aki nem szereti a fizikát, bizonyára az is emlékszik arra az egyszerű törvényszerűségre, hogy a meleg levegő felfelé száll.
A családi házak esetében is ez a helyzet, így amikor télen fűtünk, a meleg a tetőn keresztül távozik, amennyiben nem képzünk akadályt. Ez nemcsak amiatt probléma, hogy a fűtés ellenére kevésbé érezzük komfortosan magunkat a lakásban, hanem azért, mert növeli a fűtési költségeket is. A padlásfödémek szigetelése ezért elengedhetetlen. Alkalmas lehet rá valamilyen ásványgyapot, például a 10 cm vastag Knauf MPN Plus ásványgyapot tábla, vagy valamelyik gyártó lépésálló EPS szigetelése. 
Amennyiben a homlokzatok és az ablakok, bejárati ajtók szigetelése már megtörtént, akkor ugyan kevesebb pénzt fűtünk ki a tetőn át, de a szigetelt fal és a szigeteletlen födém találkozásánál számolni kell a hőhidak megjelenésével. Ez nemcsak esztétikai problémát, vagyis penészedést jelent, hanem egészségkárosító hatása is van. 

A födém szigetelése utólag is kivitelezhető

Beépített tetőtér esetén nem a födém, hanem a tető szigetelése lesz a fő feladat, ugyanis a fűtött tetőtérből ezen keresztül távozik a hő. Azonban a beépítetlen, lakatlan padlástereknél alapvető fontosságú a födém szigetelése, jelentős megtakarítás érhető el vele, növeli a komfortérzetet. Nemcsak télen fogod jobban érezni magad, hanem nyáron is, ugyanis a szigetelés miatt nem melegszik fel annyira a padlástér, így nem melegíti fel az alatta lévő lakóteret sem. 
Más épületszerkezetek hőszigetelésével ellentétben a padlásfödém utólagos szigetelése különösebb szaktudás nélkül is, viszonylag egyszerűen elvégezhető, így akár házilagos kivitelezésben is elkészülhet. 
A homlokzati szigetelésnél vastagabb, jellemzően 20-30 cm vastag szigetelésre van szükség. Minél vastagabb, annál több fűtési költséget takaríthatsz meg. 2 rétegben érdemes rakni, soronként eltolva és kötésben a még jobb szigetelőképesség érdekében, de persze pontosan rakva 1 rétegben is megfelelő. 

Milyen típusú szigetelőanyagot válassz?

Nem járható szigetelésnek választhatsz üveg- vagy kőzetgyapot táblát vagy tekercset. A járható födémszigetelés lépésálló hungarocell hőszigetelő táblák felhasználásával készül, a közlekedés biztosításáról OSB lapok lerakásával gondoskodhatsz. Valamennyi építőanyagot beszerezheted a Premep.hu webáruházunkban