Melyek a leggyakoribb gipszkarton méretek?

2023. Máj 26.

A gipszkarton méretek változatosak lehetnek nemcsak vastagságban, hanem táblaméretben is, és ennek megfelelően számtalan szárazépítészeti megoldáshoz használhatóak. Belsőépítészeti felhasználása rendkívül sokoldalú, igazi univerzális anyag építési és dekorációs célokra, készülhet belőle tetőtérbeépítés, továbbá álmennyezetek, előtétfalak, válaszfalak, térelválasztók, falfülkék, polcok, de falak egyenetlenségei is egyszerűen javíthatók vele. 

A megfelelő gipszkarton megtalálása kulcsfontosságú a biztonság és a tervezés szempontjából, illetve abban az esetben, ha maximalizálni szeretné a falak és/vagy a mennyezet bizonyos tulajdonságait, például a hangszigetelő, nedvességtaszító vagy a tűz terjedését megakadályozó képességét. A különböző megoldásokhoz más-más vastagságú és tulajdonságú gipszkarton táblák ajánlottak.

Mi az a gipszkarton, és milyen előnyös tulajdonságai vannak?

A környezetbarát gipszkarton, mint a neve is mutatja, tiszta gipszből és rendszerint újrahasznosított kartonból készül, ezáltal élettanilag is kedvező hatású, optimális páratartalmat biztosít a belterekben. 

Népszerűségének egyik oka, hogy könnyen alakítható, így változatos formák, alakzatok építhetők belőle a hagyományos falazási módokhoz képest sokkal gyorsabban és kedvezőbb áron. Két oldalon sima felületű, ami megkönnyíti a glettelést, festést.

A technológiáknak köszönhetően ma már a klasszikus gipszkartonok mellett léteznek impregnálás által vízálló, valamint tűzgátló változatok is, mint a NORGIPS tűzgátló gipszkarton tábla, így még több célra használhatóak.

Változatos gipszkarton méretek

A gipszkartonozást Te magad is elsajátíthatod, önállóan is kivitelezhető, nem nehéz munka, ráadásul a táblák is kis súlyúak, ezáltal akár egyedül is könnyen mozgathatóak. 

Azonban a szakszerű munkához ismerned kell a gipszkarton méreteket, valamint a hozzávaló profilok, rögzítők, csavarok, függesztők specifikációit. A leggyakrabban a 12,5 mm vastagságú gipszkartont használják, ilyen a Norgips prémium gipszkarton lemez is, de 9,5 mm-es, valamint 12,4 és 15 mm vastag lapok is kaphatók különböző táblaméretekben. A gipszkarton lapok általában 900 és 1200 milliméter szélességűek és 1800 és 3600 milliméter hosszúságúak. Léteznek azonban más hosszúsági, szélességi és vastagsági variációkkal rendelkező táblák is. Az, hogy milyen méretű gipszkartonra lesz szükséged, a szóban forgó gipszkarton típusától függ. A tűzgátló gipszkartonok például 15 mm vastagságúak, a párának kitett helyiségekbe impregnált, 12 vagy 12,5 mm vastagságú gipszkarton lapokat kell választani.

A nagyobb vastagságú gipszkarton lapok szigetelési céllal, mechanikai sérülés elleni védelemre vagy a helyiségek közötti hanggátlásra használhatók.

A gipszkarton rögzítése

A gipszkarton nagy előnye, hogy szárazon, vagyis gyorsan vakolható és burkolható, az eredmény pedig szép és homogén falfelület. Előtétfalként, a falhibák elfedésére a teherhordó falra kötésben felrakva közvetlenül ragasztható, és azonnal festhető, tapétázható. 

Gipszkarton válaszfal készítésénél a táblákat fém- vagy faszerkezetekre kell rögzíteni, csavarozni, majd festés előtt alapozni. 

A különböző szélességű, magasságú és alakú profilok adják a gipszkarton falazat és elemek vázát, erre építhetők fel és rögzíthetők a lapok. Kiválasztásuk gondosságot igényel, mivel meghatározóak az elkészült elem minőségét illetően.

A gipszkarton tökéletes választás a házilagos kivitelezésekhez is, akár fal építése, tetőtér beépítése a cél, akár dekorációs rendeltetésre készül egy elem. A Premep.hu-nál mindent megtalálsz, amire az építéshez szükséged van!