Elegendő-e a homlokzatra 15 cm kőzetgyapot?

2023. Okt 06.

A homlokzatok hőszigetelésével kapcsolatban gyakori kérdés az építtetők részéről, hogy elegendő-e 15 cm kőzetgyapot, azonban egzakt választ csak konkrét adatok ismeretében lehet adni. Tudni kell, hogy miből készült a falazat, illetve milyen szigetelőanyagból tervezik elkészíttetni, továbbá utólagos szigetelés esetén szükséges azt is tudni, hogy mekkora rezsiköltség-megtakarítást szeretnének elérni. Minél jobb minőségű a szigetelés, illetve minél vastagabb, annál több fűtési költséget lehet megtakarítani. 

Az épületek hőveszteségének mérséklése szempontjából a legfontosabb a külső határoló falak és a nyílászárók hőszigetelése, ugyanis ezeken a szerkezeteken keresztül távozik leginkább a meleg. Az energiaárak jelentős növekedése okán megnövekedett fűtési számlák pedig arra sarkallták a legtöbb háztulajdonost, hogy átgondolja a homlokzatok utólagos szigetelésének szükségességét, energetikai korszerűsítését. A 15 cm vastag kőzetgyapot szigetelésre biztosan szükség lesz, de nézzük, mi befolyásolja a kellő vastagságot, illetve milyen megoldások léteznek.

Milyen homlokzati hőszigetelők közül választhatsz?

A falazat anyagától, vastagságától, illetve igényeidtől függően választhatsz mesterséges vagy természetes hőszigetelést. A legkedvezőbb árú hungarocell vagy EPS szigetelés jó hőtechnikai és akusztikai képességekkel bír, emiatt rendkívül népszerű megoldás. Egyetlen hátránya, hogy páraáteresztés szempontjából kevésbé jó megoldás, így például vályogtégla falazathoz csak gyárilag perforált formában javasolt. 
Nagyszerű alternatíva lehet a természetes alapanyagokból készült “lélegző”, vagyis páraáteresztő kőzetgyapot szigetelőanyag, és nemcsak a belső terek, vagyis tetőterek, mennyezetek, födémek, előtétfalak új és utólagos szigetelésére jó választás, hanem homlokzati hőszigetelésként is. Kiváló akusztikai képessége miatt forgalmas utak mellett elhelyezkedő épületek szigetelésére is alkalmas. A 15 cm vastagságú KNAUF Nobasil FKDN Thermal kőzetgyapot alaprendszer nagyszerű választást jelent, azonban a jövő követelményeinek megfelelően érdemes lehet 20 cm-es homlokzati hőszigetelést alkalmazni.

A kőzetgyapot szigetelés előnyei

A természetes hőszigetelő anyagok közül a bazaltkőből gyártott, környezetbarát kőzetgyapot kedvelt és keresett megoldás, mivel tartós, illetve hő- és hangszigetelés szempontjából is kifogástalan, emellett jó páraáteresztő képességgel rendelkezik. Gátolja a tűz terjedését, ezáltal védi a falakat. 
A kőzetgyapot szigeteléssel ellátott épületben télen is, nyáron is kellemes hőmérséklet uralkodik, megfelelő vastagságú és minőségi szigetelés esetén nyáron nem szükséges klimatizálni, télen pedig nem kell, hogy állandóan menjen a fűtés, ugyanis a hőtartó képessége jó.
Árban kicsit magasabb, mint a polisztirol szigetelések, azonban egészségre gyakorolt kedvező hatásai miatt sokan választják.

15 cm kőzetgyapot hőszigetelő rendszer

A homlokzati hővédelem hatékonysága érdekében hőszigetelő rendszerben kell gondolkodni, ugyanis csak ebben az esetben tudja a szigetelőanyag a gyártó által mért értékeket biztosítani. 
15 cm vastag kőzetgyapot szigetelő rendszerrel szakszerű kivitelezés esetén akár 30-40% fűtési költséget is megtakaríthatsz. 
Építéshez, felújításhoz a pincétől a padlásig válaszd webáruházunk minőségi építőanyagait!