A hőszigetelő rendszerek szerepe az épületek hővédelmében

2023. Jún 02.

A hőszigetelő rendszerek tartalmaznak minden, az épületek homlokzatainak hőszigeteléséhez szükséges terméket, a szigetelőlapoktól, kiegészítőktől kezdve egészen a ház végső vakolásáig. És bár a házilag összeállított rendszerek elsőre olcsóbbnak tűnhetnek, nem érdemes kísérletezni velük, mert végül sokkal többet veszítesz velük, ugyanis ezekre nem vonatkozik a rendszergarancia.

Hogy ez miért probléma, azt részletesebben is körbejárjuk, illetve szót ejtünk az épületek szigetelésének szükségességéről, a szigetelések típusairól is, tarts velünk!

Miért szükséges az épületek hőszigetelése?

Az otthonok tervezésénél a komfort elsődleges elvárás, ami egyrészt a kellemes belső hőmérsékletet, illetve a használati meleg víz meglétét jelenti környezetkímélő és biztonságos módon. A drasztikusan emelkedő energiaárak, illetve a korszerű, energiahatékony és környezetbarát fűtési megoldások kapcsán sokat hallani a hőszigetelés fontosságáról. Ez nemcsak a homlokzatokat, hanem a tetőt, a padlást és a padlót, az aljzatot is érinti, illetve a nyílászárókkal szemben is fontos követelmény. 

A hazai éghajlati viszonyok, a tél és a nyár közötti nagy hőmérséklet-különbségek szükségessé teszik a fűtést, és egyre inkább a klimatizálást is, az erre fordított összeg azonban csak az épület hővédelme révén térülhet meg, de környezetvédelmi okokból is szükséges a hőszigetelés. 

Milyen a jó hőszigetelés?

Annak érdekében, hogy a kívánt hatást biztosítani tudja, a szigetelés tervezést kíván, és csak minőségi kivitelezéssel, valamint komplett hőszigetelő rendszerek használatával garantálhatók a minősített értékek. 

Választhatunk mesterséges és természetes alapanyagok felhasználásával készült hőszigetelő anyagokból, előbbire népszerű és olcsó megoldás az EPS, míg utóbbira a kőzetgyapot, mint például a Knauf kőzetgyapot alaprendszer. Lényegi különbség az élettartam, a lebomlási idő és az újrahasznosíthatóság szempontjából van, ugyanis hőtechnikailag és páraáteresztő képesség vonatkozásában mindkét típus között találunk kiváló értékkel bírót. A kiváló hőszigetelő képességgel rendelkező anyagok akusztikailag is kedvezőek. 

Miért előnyösek a hőszigetelő rendszerek?

A különböző rendszerek más-más tulajdonságú termékeiből egyesével beszerzett, házilag összerakott rendszer nem feltétlen tudja biztosítani az ígért értékeket, illetve probléma esetén a gyártó garanciája nem vonatkozik rá, ezzel szemben az egyetlen gyártótól származó, valamennyi összeillő rendszerelemet magába foglaló hőszigetelő rendszerek mindezt tudják. 

A teljes rendszer esetén valamennyi elemet, beleértve a hőszigetelő lemezt, a ragasztót, az üvegszövethálót, az alapozót és a színvakolatot ugyanaz a gyártó szállítja, vagyis ezek kompatibilisek egymással, és együttesen biztosítják a gyártó által minősített értékeket.

Egy megfelelően hőszigetelt épület CO2-kibocsátása kisebb, mint a szigeteléssel el nem látott házaké, illetve a lakásokban kellemes hőmérsékletet teremt, mivel a falak belső felülete a külső oldali hőszigetelés révén nem lesz hideg. A teljes hőszigetelő rendszerekkel biztosítható tehát mind az energiahatékonyság, mind a magas komfortérzet.

Építkezéshez, felújításhoz a Premep.hu-nál mindent megvásárolhatsz, kínálatunkban a szárazépítészet anyagai mellett hőszigeteléseket, vakolatokat és festékeket, térköveket, tetőcserepeket és tetőablakokat is találsz.