Kőzet/ásványgyapot, üveggyapot szigetelések: melyiket válasszam?

2021. Márc 29.

Amikor hőszigetelésről és hangszigetelésről beszélünk, mindig előkerülnek a kőzet/ásványgyapot, üveggyapot szigetelések, és hogy melyiket is lenne érdemes választanunk. Mindkét anyag hő- és hangszigetelő tulajdonsága kiemelkedő, mely méltán teszi őket népszerűvé a piacon.

A kőzetgyapotról, mint homlokzati hőszigetelő anyagról korábban már írtunk, de most nem kifejezetten a homlokzati hőszigetelésről lesz szó. Ebben a blogbejegyzésben megnézzük, hogy milyen tulajdonságai vannak mindkét anyagnak, mik a különbségek, és mikor érdemes őket használni. Ha eddig te sem tudtál dönteni, mindenképp olvasd végig, hogy könnyebben tudj dönteni.

Amit az üveggyapotról tudni érdemes

Megolvasztott üvegből állítják elő úgy, hogy centrifugálják, ami egy kristályos szerkezetű, szálas anyagot eredményez, mely a gyapjúhoz hasonló. A kapott anyag jó hő- és hangszigetelő tulajdonságokkal bír és nagyon kedvező az ára. Emellett azonban épp a gyapjúszerű állagnak köszönhetően könnyen összenyomódik, nem lépésálló termékről beszélünk. A leggyakoribb felhasználási területe a tetőterek és álmennyezetek, és minden olyan terület, ahol nincs szükség a lépésállóságra.

Az üveggyapot előnyei és hátrányai

Ez egy környezetbarát, fenntartható anyag, mely nem porzik, rugalmas, könnyen formázható, vágható. Többféle sűrűségben kapható, melyek mindegyike megfelel a tűzvédelmi előírásoknak. Mivel nem lépésálló, könnyen formálható, így tökéletesen lefedi a réseket.

Előnyei mellett azonban beszélnünk kell a hátrányairól is, hogy megfelelő döntést tudj hozni, ha választasz a két anyag között. Alacsony a nedvességtűrő képessége, ezért óvni kell a nedvességtől. Emellett sajnos ha nem elég vastag az üveggyapot réteg, akkor nem is lesz elég hatékony, mert átszivárog rajta a levegő. 

Amit a kőzetgyapotról érdemes tudni

Ez a hőszigetelő anyag bazaltkőből készül, amit megolvasztanak, majd ezt az olvadt kőzetet különböző tárcsákra terítik ki. Így egy kemény tábla formájában szilárdul újra kőzetté, amikor kihűl. A bazaltszálak mellett kb. 1% műgyantát is tartalmaz, mely összefogja az egész anyagot. Főleg homlokzati hőszigetelő rendszerekhez használják előszeretettel hő- és hangszigetelő tulajdonsága mellett a nedvességtűrő tulajdonsága miatt. De kiváló tulajdonságai miatt betonpadlók födémek hő- és hangszigeteléséhez is kiváló, bevált megoldást jelent.

A kőzetgyapot előnyei az üveggyapottal szemben

Számos közös tulajdonságuk, erősségük van. Mindkét szigetelés évekig kiváló megoldást jelent. Természetes anyagból készülnek, könnyen vághatóak, penészállóak. Nagyon jó hang- és hőszigetelő tulajdonsággal bírnak, és nem éghető anyagból készülnek, így tűzállóak.

A kőzetgyapot mindemellett további előnyökkel is bír. Jobban ellenáll a mechanikai hatásoknak.. Bírja a nedvességet, ugyanis víztaszító, de páraáteresztő, ezért is használják előszeretettel homlokzati hőszigetelő rendszerekhez is.

Akkor most a kőzet/ásványgyapot vagy az üveggyapot szigetelések a jobbak?

Bár hasonlóak a tulajdonságaik, attól függ, melyiket kell előnyben részesítened, hogy mire és hol is szeretnéd használni. A kőzetgyapot a nyerő a víztaszító és páraáteresztő tulajdonságai miatt és födémnél is kiváló választás. Ahol viszont fontos a rugalmasság, a nagyon kedvező ár, “rések betömése”, ott jó megoldás lehet az üveggyapot is. Ha mégsem tudnál dönteni, keress minket az elérhetőségeinken és segítünk.