A kőzetgyapot szigetelőanyag hasznosítási lehetőségei

2023. Júl 21.

Mi mindenre használható egy korszerű kőzetgyapot szigetelőanyag, tekintve, hogy nemcsak a hőszigetelés szempontjából lehetnek előnyös fizikai tulajdonságai? A cikkben részletesen vesszük végig a lehetséges alkalmazási területeket és emeljük ki az előnyöket.

Milyen fizikai sajátosságokhoz köthető a kőzetgyapot szigetelőanyag hasznosítása?

Természetesen a nagyszerű hőszigetelő képesség az, ami a lista elejére kívánkozik a felsorolásban. Ez a tulajdonság egyébként annak tudható be, hogy a kőzetgyapot szigetelőanyag szálai között nyugalomban levegő van jelen.
Így a legtermészetesebb szigetelőanyag megnevezés sem számít túlzásnak vele kapcsolatban. De akad még a kedvező tulajdonságokból. Ott van példaként a hidrofóbizált jelleg. Ez azt jelenti, hogy ezek a szigetelések a teljes keresztmetszetükben a vágott élek mentén is taszítják a vizet.
Az is segíti a hasznosítást, hogy az anyag képes átengedni a párát, mivel nyílt pórusú szerkezete van. Ezáltal külső oldali hőszigetelésként is lehet használni, elvégre a vízpára akadálytalanul vándorolhat benne, és így nem fog penészesedést kiváltani.

Nemcsak a hőszigetelő képessége miatt számít népszerű választásnak

Tudni kell ugyanis, hogy az ásványgyapot szigetelőanyagok kategóriájába sorolható kőzetgyapot termékek hangszigetelő tulajdonsága szintén kimagasló. Képes elnyelni a hangokat, ami további távlatokat nyit meg a hasznosítás kapcsán.
Elég csak egyetlen példát megemlíteni, amikor egy lakáson belül válaszfalak építése a cél. Ha szívesen elkerülnénk az úgynevezett „papírfal-effektust” és a vele járó kellemetlenségeket, akkor kézenfekvő választást jelenthet az anyag alkalmazása.
Nem megfeledkezve arról sem, hogy a tűzvédelmi tulajdonságok szempontjából is elsőrendű értékeket lehet hozzákapcsolni. Emiatt olyan területeken is hasznot jelent, ahol a tűzvédelem proaktív megvalósítása kulcskérdés.

Melyek a kőzetgyapot szigetelőanyagok építőipari hasznosítási lehetőségei?

Építészeti feladatoknál magas építésű projektek kivitelezésekor előszeretettel alkalmazzák válaszfal rendszerekhez. Ennek oka kettős, egyrészt betudható a remek hangszigetelő tulajdonságnak, másrészt a tűzálló jellegnek, ami a falak tűzállóságát is segíti.
Külső homlokzati fali szerkezeteknél is gyakori a célzott használat, emellett többszintes épületek köztes födém elemeinek hangszigetelő rétegéhez szintén elsőrendű választást jelenthet. De akár magastetők hőszigetelésére, akár a kőzetgyapot lapostetőkhöz is előnyös.
A felsoroltak mellett ki kell még emelni, hogy speciális technológiai célú szigetelő termékek gyártásához is megfigyelhető a használata. Ebbe a kategóriába lehet sorolni a szellőzőket, klímacsatornákat, kéményeket, tartályokat és kazánokat, amelyek szigeteléséhez ez az anyag fizikailag jó választást jelent.

Mennyire olcsó vagy éppenséggel drága szigetelőanyagról van szó?

A kőzetgyapot szigetelőanyagok esetében túlzás lenne azt állítani, hogy a legolcsóbb kategóriába sorolhatók. De ez nem is feltétlenül lenne jogos elvárás, hisz a hőszigetelési termékek beszerzésére eleve befektetésként kell gondolni.
Illetve ott van még a sokoldalúság, avagy a számtalan felhasználási terület és forma tükrében inkább ár-érték arány szempontjából érdemes tekinteni a hasznosításra.