Milyen típusú kültéri szigetelőanyagok közül választhatunk?

2023. Aug 04.

Ma már többféle típusú, természetes és mesterséges kültéri szigetelőanyagok közül választhatunk, ha otthonunk fűtési költségeit szeretnénk csökkenteni, illetve energiahatékonyságát növelni, a környezetet védeni. Választásunkat számos szempont befolyásolhatja, többek között a felhasznált építőanyagok tulajdonságai, az épületszerkezet, amit szigetelni szeretnénk, illetve magának a hőszigetelő anyagnak a jellemzői.
Érdemes az épületek hővédelmét komolyan venni, ugyanis a tetőn, a homlokzaton, a nyílászárókon, a padlón, de még a kéményen keresztül is jelentős hőmennyiség távozik, amennyiben nem látjuk el megfelelő szigeteléssel. 

Szükség van az épületek hőszigetelésére

Az, hogy mennyire érezzük magunkat komfortosan az otthonunkban, nagymértékben függ attól, hogy milyen hőmérséklet uralkodik a belső terekben, milyen a levegő páratartalma, de mindezek mellett még az is befolyásolja, hogy az adott szerkezet milyen hőérzetet ad.
A komfortérzet szorosan összefügg a gazdaságos üzemeltetéssel is, ugyanis ha fázunk, jobban fűtünk, azonban ha szigeteletlen az épület, a meleg a külső környezetbe távozik, így nem érezzük jobban magunkat. De ugyanez igaz akkor is, amikor kint forróság van, és hiába használjuk a légkondit, ha szigetelés hiányában a napsütés győz. Ez a környezetre nézve is káros, ugyanis magasabb károsanyag-kibocsátással jár.
A külső falak, homlokzatok a hőszigetelés révén jobban képesek tárolni a hőt, így a fűtés/hűtés gazdaságosabb lesz. 

Milyen kültéri szigetelőanyagok lesznek megfelelőek?

Egy korszerű anyagokkal és megfelelően kivitelezett hőszigetelés 40-50 évre szól. A választás szempontjából lényeges, hogy utólagos szigeteléshez keresel anyagot vagy új építéshez, illetve van-e preferenciád például a szigetelés anyagával, márkájával kapcsolatban. Egyre többen részesítik előnyben a természetes építőanyagokat a hőszigetelésnél is, számukra nagyszerű választás lehet például a Knauf Nobasil kőzetgyapot.

De a döntést befolyásolja az is, hogy 

  • Milyen vastag hőszigetelést szeretnél?
  • Mennyivel csökkentenéd a fűtés és a klimatizálás költségét?
  • Mekkora a rendelkezésre álló költségvetés?

Gondold át azt is, mi a legfontosabb számodra, például a választott anyag hőszigetelő vagy akusztikai képessége vagy a páraáteresztő kapacitása. Mindig hőszigetelő rendszerben gondolkozz, amikor a megfelelő anyagot kiválasztod, ugyanis csak így tudják biztosítani az egyes anyagok a gyártó által mért értékeket!

Előnyök és hátrányok

A hőszigetelő anyag kiválasztása előtt hasznos, ha tisztában vagy azzal, hogy milyen falazóanyagból készült fal szigetelését oldanád meg, ugyanis páraáteresztés szempontjából sem mindegy, mit választasz, ahogy az sem, milyen vastagságban. Az egyes anyagok más-más hőátbocsátási tényezővel (U) rendelkeznek, így különböző követelményeknek tesznek eleget.
A természetes hőszigetelő anyagok, mint a kőzet- és ásványgyapot, a kender, a cellulóz, egészséges életteret teremtenek, engedik szellőzni a falat, így az asztmával, légúti allergiával élők számára is kiváló választások. A kőzetgyapot kedvelt szigetelőanyag, homlokzatokra is alkalmazható, jól szellőzik, víztaszító, kiváló hangszigetelő, biztonságos, azonban magas ára miatt kevésbé elterjedt.
Az árban legkedvezőbb megoldást a polisztirol (EPS) szigetelések jelentik, amelyek hő- és hangtechnikailag is kiválóak, hosszú élettartamúak. 
Minden hőszigetelő rendszer csak abban az esetben nyújtja a beígért teljesítményt, ha szakember által, megfelelően kerül kivitelezésre. 


Minőségi építőanyagokat kínálunk széles választékban, kedvező áron, rendelj még ma!