A lábazati hőszigetelés fontossága

2023. Okt 13.

A homlokzati hőszigetelés esetében lényegesen kevesebb szó esik a lábazati hőszigetelésről az épületek hővédelme kapcsán, részben, mert annak szerves részét képezi, másrészt viszont annak köszönhetően, hogy másképp kell kivitelezni, mint a külső határolófal jelentős részének hőszigetelését.
Köztudott, hogy a lakó- és más jellegű épületek hővesztesége nagymértékű lehet szigeteletlen szerkezetek esetén, ami a fűtésszámlán visszaköszön, így ha rezsicsökkentést szeretnénk elérni, első körben a hőszigetelést kell megoldani.
A nyílászárók cseréje és a homlokzat szigetelése szokott lenni az első, bár a tető, a padlásfödém, sőt a kémény szigetelésével is sok energiát lehet megtakarítani. A lábazat szigetelésről sem szabad megfeledkezni, erre szolgálnak az ún. XPS szigetelések is, mint például az Isomaster XPS SVW 12 cm-es hőszigetelő lemez.

Az épületek hővédelme és a komfort

Hazánkban szükség van a lakóterek fűtésére már az őszi időszaktól kezdve tavaszig, nyaranta pedig egyre inkább igényeljük a klimatizálást a nagy forróság miatt. Az épületek szigetelésének nem megfelelő minősége vagy annak hiánya jelentősen érinti a költségvetésünket, nagymértékű rezsinövekedést eredményezhet, ami az egyre emelkedő energiaárak mellett komoly érvágást jelenthet. Nem beszélve a környezetre gyakorolt kedvezőtlen hatásról, amely viszont a klímaváltozás kapcsán érdemel említést és megoldást. De amit a szigetelés kapcsán a bőrünkön érzünk, amiatt legalább ennyire fontos, ugyanis szigeteletlen épületben főként télen, de nyáron sem érezzük komfortosan magunkat.
Az épületek hővédelme kapcsán az egyik leglényegesebb, és ezért az utólagos épületszigetelésnél első körben elvégzett homlokzati hőszigetelés lényeges részét kell képezze a lábazatok szigetelése. Erre speciális hőszigetelő anyagokat kell alkalmazni, olyat, amely ellenáll a nedvességgel szemben. 

Miért szükséges a lábazatok szigetelése?

A lábazati hőszigetelés amellett, hogy javítja a hőszigetelés hatékonyságát, védelmet nyújt a külső falaknak a talajról felcsapódó esővel, hólével vagy a beszivárgó nedvességgel, illetve a lábazati fal és a homlokzat találkozásánál - hőhidak - kicsapódó, penészedést okozó párával szemben. A penész nemcsak esztétikai probléma, hanem az egészségünkre is hatással van.
Mindezek a problémák tehát a lábazatok megfelelő szigetelésével kiküszöbölhetők. Amennyiben a homlokzatokra is hőszigetelő anyag kerül, a lábazatra is szükséges, azonban annál vékonyabb víztaszító réteg formájában, így bentebb lesz a homlokzat síkjától, és az eső a falról nem juthat bele. 

Milyen lábazati hőszigetelést alkalmazzak?

A lábazati szigetelés ideálisan extrudált polisztirolból készülő zártcellás XPS szigetelés, amelynek vízfelvétele minimális, illetve nyomószilárdsága magas. Ennek köszönhetően védelmet nyújt nemcsak a nedvesedés valamennyi formája, a talajmenti fagyok, a természetben előforduló savakkal és lúgokkal szemben, de a mechanikai behatásoknak is ellenáll. Az EPS lapoktól eltérő, rendszerint zöld vagy sárga színe különbözteti meg jól láthatóan.
A lábazati szigetelés vastagsága és magassága annak függvénye, hogy a homlokzatra alkalmazott rendszer, beleértve a lábazati szigetelést is, hogyan tudja teljesíteni az épületek hőszigetelési képességére előírt max. 0,24 W/m2K fajlagos hőátbocsátási értéket. Ennek kiszámításában szakember segíthet. A lábazati szigetelés megfelelősége nem csupán a választott szigetelőanyag, hanem a kivitelezés függvénye is. 
Építkezéshez válassz minőségi építőanyagokat webáruházunk kínálatából!