A homlokzatok hővédelmének lényeges része a lábazati hőszigetelés

2023. Aug 25.

A lábazati hőszigetelésről kevesebb szó esik a rezsicsökkentésre irányuló tennivalók, az épületek hővédelme kapcsán, pedig legalább olyan lényeges, mint a külső határoló falak szigetelése, és a helyét tekintve annak a része. 
Bár a fűtési és hűtési költségek megtakarítása kapcsán kerül előtérbe az épületek hőszigetelése, klímavédelmi okokból is lényeges, ugyanis jelentősen képes csökkenteni az épületek károsanyag-kibocsátását.
Új épületek esetében nem lehet kérdés a hőszigetelés, azonban régi, szigeteletlen épületek esetén korszerűsítés folyamán utólag is van rá mód.
Első körben a homlokzatok hővédelméről szokás gondoskodni, rendszerint a nyílászárók cseréjével egyidejűleg. A homlokzatok kapcsán kevés szó esik a lábazatokról, pedig a hőveszteségek ismeretében ez is lényeges felület, amelynek a szigetelése nem maradhat ki.
Nagyszerű megoldást kínálnak az XPS lemezek, mint amilyen az Isomaster XPS lábazati hőszigetelő lemez, amely az igényeknek megfelelően különböző vastagságokban kapható. Mutatjuk, miért!

Ne hagyd, hogy kiszökjön a meleg!

Az éghajlatunkon jelentős különbségek vannak a téli és a nyári hőmérsékletek között, így szükség van a lakások fűtésére, illetve az egyre forró nyarak miatt pedig már a nyári hűtésére is. Az otthonok komfortjának biztosítása rengeteg energiát felemészt, és jelentős CO2-kibocsátással jár, így egyrészt a pénztárcánk, másrészt a Földünk kímélése miatt törekedni kell minél alacsonyabb szinten tartani. Az épületek hővesztesége, károsanyag-kibocsátása megfelelő hőszigeteléssel visszaszorítható.
Tudtad, hogy nemcsak a homlokzatokon és nyílászárókon távozik a meleg, hanem a tetőn, padláson, födémen, aljzaton, padlón át és a kéményen keresztül is? Ha mindezekre odafigyelsz - ami új építés esetén lényegesen egyszerűbb a korszerű építőanyagok beépítésével, technológiák használatával -, jelentős megtakarítást érhetsz el. 

A homlokzat szigetelése nem ér véget a falaknál!

A külső falak szigetelésére ma már egyre többen gondot fordítanak korszerűsítés esetén is, hiszen köztudott a fűtési költségek és a hőszigetelés kapcsolata. Az egyre dráguló energiaárak pedig spórolásra késztetnek a komfort megtartása mellett. 
Az épületek hőszigetelésére természetes és mesterséges anyagok közül választhatunk igényeink és a pénztárcánk függvényében. Homlokzatokra nagyszerű és mindközül a legolcsóbb megoldást a hungarocell vagy EPS szigetelések jelentik.
De nem szabad megfeledkezni a lábazatok szigeteléséről sem, hiszen ezek növelik a hatékonyságát, mivel ezen falfelületeken veszélyezteti az épületeket a talaj felől a vizesedés. Ez statikai problémákat, illetve a belső felületeken penészedést okozhat, ami nemcsak esztétikailag zavaró, hanem egészségkárosító hatású is.

Miért válassz XPS lábazati hőszigetelést?

A speciális lábazati hőszigetelések, mint az XPS lapok, zártcellás, vízhatlan extrudált polisztirolból készülnek, és sokkal jobb nyomásállóssággal és terhelhetőséggel rendelkeznek, mint a homlokzatokra használt EPS szigetelések, így nem törnek, nem horpadnak. Nem engedik át és nem is szívják magukba a nedvességet, ezért használatosak lábazatok és pincék szigetelésére. 
Extra előnyeik mellett az XPS lapok is kiváló hőszigetelő képességgel rendelkeznek, nehezen éghetők, fagyálló kialakításúak, ellenállóak a természetben előforduló lúgokkal és savakkal szemben.
Kis súlyúak, és a megmunkálásuk is könnyű, semmilyen speciális szerszámot nem igényel, egy szike is elegendő a pontos vágáshoz.

Kérdéseiddel fordulj ügyfélszolgálatunkhoz, készségesen állnak rendelkezésedre!