Lépésálló szigetelés - Miért és hol van rá szükség?

2023. Máj 19.

A lépésálló szigetelés a hőveszteség mérséklésére kerül beépítésre a járófelületeken. A hőszigetelés hasznosságáról és fontosságáról egyre több szó esik az energiaköltségek emelkedése, valamint a fűtés klímaváltozásra gyakorolt hatása kapcsán, de megléte a korszerű fűtési rendszerek kiépítésének is egyik alapfeltétele.

Az otthonok kényelme, kellemes hőmérséklete szempontjából komoly szerep jut a hőszigetelésnek, amely az épületek időjárásnak való kitettségét mérsékli, és amely hazánk klímáján elengedhetetlen nemcsak a téli hideg miatt, hanem az egyre aszályosabb és forró nyaraknak köszönhetően is. Egy megfelelő hőszigeteléssel ellátott otthon fűtési és klimatizálási költségei jelentősen csökkenthetők. Többféle szigetelés közül választhatunk igényeink és a beépítés helye szerint, ezek közül a lépésálló szigetelések jelentik a használatnak kitett padlók szigetelésének legjobb megoldását. Mit érdemes tudni róluk? Milyen alternatívák léteznek? Ennek jártunk utána.

Hőszigetelés a pincétől a padlásig

Az egyes épületszerkezetek hővesztesége nem állandó, továbbá épületenként más és más, de általánosságban elmondható, hogy a homlokzat hővesztesége 25-35%, a padlóé 10-15%, a tetőé 30% és a nyílászáróké 25-30% körüli egy szigetelt épület esetén. Az eloszlás nagymértékben függ a választott szigetelő- és építőanyagoktól, valamint a kivitelezés minőségétől. 

Az otthonokat az alapoktól a tetőig szigetelni szükséges az optimális energiahatékonyság érdekében. A kérdés az, hogy hol és mivel, ugyanis az egyes szigetelőanyagok más-más tulajdonságokkal rendelkeznek a páraáteresztő és a vízfelvevő képesség vagy a nyomószilárdság és tűzállóság szempontjából. Ezen jellemzők alapján az egyes területeken eltérő anyagokat használunk.

Terhelhető aljzatszigetelés 

A talaj hőmérséklete a felszíntől 20-25 m-re már állandó, azonban az épületek padlószintjén még nem, így még kellemes levegő-hőmérséklet mellett is fázni fogunk aljzatszigetelés hiányában, ugyanis alulról hideget fogunk érezni. De energetikai szempontból is kedvezőtlen, ugyanis jelentős hő távozik a padlón keresztül. 

Az aljzat szigetelése megakadályozza, hogy az aljzat az otthon hőjét az épületen kívülre, vagyis a talajba vezesse, így jelentős fűtési költséget takarít meg. Azokon a felületeken, amelyeken járunk, illetve amelyeken padlófűtés kerül elhelyezésre, lépésálló szigetelés használata javasolt. 

Új építés esetén a hőszigetelés kötelező, de régi épületek felújítása esetén is érdemes nemcsak a homlokzatok és a tető, hanem az aljzat utólagos szigetelését is elvégezni a komfortérzet növelése és a fűtési költségek csökkentése céljából.

Miben más a lépésálló szigetelés?

Lépésálló szigetelésre a leggyakrabban használt anyag a polisztirol vagy EPS lapok lépésálló változata, amelyet EPS 100-ként szokás emlegetni, mivel a hagyományos hungarocell szigetelésnél nagyobb mechanikai ellenálló képességgel, 100 kPa nyomószilárdsággal rendelkezik. Alkalmazható lépésálló szigetelésként lapos tetők, padlók, födémek hőszigetelésénél, illetve padlófűtéseknél. Az EPS 100 nedvességfelvevő képessége magas, ezért csak száraz helyeken kerülhet beépítésre, mivel a vízfelvétel rontja a szigetelőképességét. 

Aki a természetes anyagokat részesíti előnyben, az lépésálló szigetelésként használhat lépésálló kőzetgyapot táblákat is. Ezek testsűrűsége a normál kőzetgyapotnál magasabb, így nemcsak nagyobb terhelést képes elviselni, de a lépéshangok és a léghangok terjedését is jobban gátolja.

Kérdés esetén szakértőink segítenek a legjobb megoldás kiválasztásában!