Mire is valók a lépésálló szigetelések?

2021. Szept 17.

Amikor a lépésálló szigetelések szóba kerülnek, sokan csak vakarják a fejüket, hogy miről is lehet szó. Mert ugyebár ha hőszigetelés, akkor mindenki a nagy fehér hungarocell lapokra gondol, amit a homlokzatra ragasztanak. Pedig ezek is igencsak fontos részei a ház teljes körű hőszigetelésének.

Ebben a blogbejegyzésben körüljárjuk a témát, megnézzük, hogy mire is valók a lépésálló szigetelések. Lássuk!

Miért van szükség egyáltalán hőszigetelésre?

Amikor hőszigetelésben gondolkozunk, akkor annak több oka is lehet. Talán az első az, hogy fázunk. Ha nem tudjuk megfelelően felfűteni a lakásunkat, házunkat, akkor lehet, nem csak a fűtésrendszer a hibás. Biztos, hogy olyan nagy a hőveszteség, hogy szükség van egy hőszigetelő rendszer kiépítésére.

Ez főképpen a régebbi házak esetén, és főleg homlokzaton szokott előfordulni. Az újabb építőanyagok már egy fokkal kevésbé eresztik át a hőt, jobb a szigetelésük, és az új házak többnyire eleve megfelelően szigetelve épülnek.

Visszatérve az okokra: a spórolás és környezet tudatosság is komoly tényezők. Nyilván ez összefügg a már leírtakkal. Minél kevesebb fűtéssel elérjük a kívánt hőmérsékletet, annál többet spórolunk a fűtésszámlán és kevesebb energiát égetünk, kíméljük a környezetet is.

Ráadául egy-egy ilyen hőszigetelő rendszer kialakítása igen komoly árnövekedést is jelent az ingatlanon. Így ha később el szeretnénk adni, akkor sokkal többért tudjuk majd, mintha nem készítettük volna el.

Hova kellenek a lépésálló szigetelések?

Nem csak a falakat, a homlokzatot szükséges azonban leszigetelni. 

Ahhoz, hogy olyan helyeken is megtörténhessen a szigetelés, ahol nagy terhelhetőségű anyagra van szükség, kelleni fognak a lépésálló szigetelések. Ezek a kiemelkedően terhelhető EPS lapok elérhetőek a webáruházunkban, és ráadásul annyira hiszünk a prémiumkategóriás termékeinkben, hogy 10 év garanciát biztosítunk rájuk. Ráadásul szinte nagyker áron szerezheted be őket a webáruházunkból valamint díjmentesen ki is szállítjuk neked az ország bármely pontjára pár napon belül és kifizetni is ráérsz majd a kiszállításkor!

A lépésálló expandált polisztirol lapoknak több felhasználási területe is van. Talajjal érintkező épületszerkezetben, vízszigeteléssel védetten alkalmazhatók. De ugyanígy talajon fekvő padlóban, lefelé hűlő födémen, beton, vasbeton aljzat alatt is kiválóan megállja a helyét ez a kivitel. Emellett egyenes rétegrendű, egyhéjú parkolótetőben és intenzív zöldtetőben is alkalmazható.

Milyen lépésálló szigetelések vannak?

Az EPS lapok kis cellákból állnak, melyekbe levegő van zárva, ennek köszönhetik kitűnő hőszigetelő képességüket. Egy nagyon kedvelt szigetelőanyagról van szó, mert könnyen alakítható, nagyon szilárd, és nem káros az egészségre és a környezetre sem.

Több típust is megkülönböztetünk nyomószilárdság szerint. Az alap az EPS 100-as(mely az esetek többségében elegendő is, kivéve különböző ipari célú felhasználások), mely nevében a száz a nyomószilárdságot jelöli, mely 100 kPa. 

De vannak 150-es és 200-asok is, melyek már kétszer akkora nyomószilárdsággal bírnak.

Az egyes kategóriákon belül aztán ugyanúgy tudsz választani lapvastagságot is, mint a homlokzati EPS lapok esetén. Minél nagyobb vastagságút választasz, annál jobb lesz a hőszigetelő képessége.

Emellett találsz akár 20 cm vastag grafitadalékkal ellátott EPS lapokat is, melyek még jobb szigetelést biztosítanak. Valamint vannak még külön lépéshangszigetelő lapok is, melyeket szintén megtalálsz itt a webáruházunkban a lépésálló EPS lapok között.

Van még kérdés?

Ha a fentiek alapján nem találsz valamit, vagy bármiben tudunk segíteni, kérlek jelezd! Keress minket online chaten vagy az elérhetőségeinken. Segítünk!