Amit a színvakolatok kapcsán tudni kell

2021. Márc 22.

Beszéljünk egy kicsit a színvakolatokról. Megnézzük, milyen típusúak vannak, és hogy ezek milyen tulajdonságokkal rendelkeznek. Bemutatjuk neked a gördülőszemcsés és a kapart típusokat. Majd végül megnézzük, hogy a gyakorlatban mire is kell figyelned a kivitelezés során. Ezt mind bemutatom neked ebben a cikkben, így felkészült leszel, ha döntened kell, hogy milyennel kezdd el a munkát.

A minőségi színvakolatok ismérvei

Míg régen a kőporos megoldások akár 10 mm-esek is lehettek, addig a modern színvakolatok már vékonyvakolatnak számítanak. Ennek megfelelően 1,5 és 2 mm szemcsenagyságúak, így 1,5 és 2 mm vastag réteget képeznek a homlokzaton. Két nagyon fontos tulajdonsággal kell rendelkezniük: vízlepergetőnek és páraáteresztőnek is kell lenniük egyszerre. Meg kell védeniük a falat (és a hőszigetelést) a külső nedvességtől, de a belülről érkező nedvességet (párát) segíteniük kell elpárologtatni. Ha olyan terméket használsz, ami nem tudja ezeket, akkor azzal az alatta lévő hőszigetelést roncsolhatod. Elkezdhet penészedni, algásodni, kifakulhat, vagy a textúrája nem lesz egyenletes.

Fajták, jellemzőik

A fentiekben említett homlokzati mellett nem szabad elfelejtened a lábazati vakolatot sem. Ahogy a hőszigetelés során sem feledkezhetünk meg a lábazatról, úgy ezúttal sem. Tőlünk beszerezheted a díszítő lábazatvakolatot, mely több színű márványőrleményt tartalmaz, és felhordást követően ideális körülmények között 24 óra alatt megszárad.

Ha csoportosítani kell fajták szerint a vakolatokat, akkor azt többféleképpen is megtehetjük. Egyrészt az imént említett homlokzati/lábazati bontásban, másrészt a korábban említett szemcsevastagság szerint (1,5 vagy 2 mm).

Továbbá összetételük szerint is megkülönböztethetjük őket akril és szilikon típusúra. A szilikon vakolatnak vannak a jobb tulajdonságai, ami miatt egy fokkal kööltségesebb is. Az akrilhoz képest jobb páraáteresztő képességgel bír, és jobb a felülete víztaszítás szempontjából. Gyakorlatilag öntisztuló a vízlepergető tulajdonsága miatt, mert a “megkapaszkodni nem tudó” esőcseppek a szennyeződéseket (szmog, por) lemossák.

De a textúrája szerint is elkülönülnek gördülőszemcsésre és kapartra, melyet a következő bekezdésben részletesebben kivesézünk. Addig is jó, ha tudod, hogy segítünk a választásban, keress minket az elérhetőségeinken bátran!

Gördülőszemcsés vagy kapart?

Ha kiválasztottad, hogy milyen alapanyagú és színű legyen a színvakolatod, el kell döntened, hogy milyen legyen a textúrája. A kapart azonos szemcseméretű, míg a gördülőszemcsésben nagyobb darabok is találhatóak, amik az egyedi textúrát biztosítják.

Vakolásnál először is át kell keverned az anyagot, majd kézműves kanállal és glettvassal egyenletesen fel kell vinned a felületre. Ez eddig mindkettőnél ugyanígy megy. Ezt követően a kapartnál PVC simítóval körkörös mozdulatokat végezve, nem túl erősen rányomva, egyenletesen eldolgozod. Míg a gördülőszemcsésnél ugyanezt függőlegesen végzed el, hogy megkapd a jellegzetes mintázatot. Fontos, hogy a felhordásnál ne legyen vastagabb a felvitt anyag, mint a szemcsevastagság. De ebben segítenek a szemcsék is, melyek nem engedik, hogy vékonyabb legyen a felvitt anyag magánál a szemcsénél.

Erre kell nagyon figyelned vakolásnál

Vakolásnál nagyon kell figyelned az időjárásra, mert hamar repedések keletkezhetnek. Nem jó a túl meleg, a tűző napsütés, de az erős szél sem. A vakolószerszámokra is ügyelj, ne legyenek rozsdásak! Ezzel elkerülöd a penészt és a gombát.