Térkő lerakás lépései - Ezeket tartsd szem előtt

2023. Febr 08.

A rendezett udvarhoz és kerthez nem csupán a szépen metszett fák, a kényelmes kerti bútorok vagy a pompás virágok tartoznak hozzá. Az összhatás szempontjából az sem mellékes, hogy a különböző tereket milyen burkolat fedi. Lássuk be, a sima beton meglehetősen unalmas a kocsibejárón, a járdán vagy teraszon. Arról nem is beszélve, hogy a beton nem tekinthető igazán tartósnak, ráadásul igencsak csúszós, ami balesetekhez vezethet. A térkő ezzel szemben mutatós, rendkívül tartós és persze maximálisan biztonságos. A térkő lerakásához szakember segítségét szükséges igénybe vennünk, ha azt szeretnénk,hogy a végeredmény tökéletes legyen. Milyen szempontok szerint válasszunk térkövet, és milyen munkálatokra kell számítanunk a lerakása során? Cikkünk ehhez nyújt segítséget!

Miért érdemes térkövezés mellett dönteni betonozás helyett?

A térkő feldobja az udvart

A beton az beton: vagyis egyszerű szürke, kisebb-nagyobb sötétebb és világosabb foltokkal. Utólag persze akár le is festhetjük, hogy kicsit javítsuk az összhatást, de valóban egyedi megoldásokra aligha van mód. A térkő ehhez képest lehetőségek egész tárházát vonultatja fel. Mind a színek és minták, mind a formák és méretek tekintetében hatalmas a választék, így csak rajtunk múlik, milyen udvart álmodunk magunknak. Ha pedig évek múlva lecserélnénk? A térkő könnyedén felszedhető, míg a betont csak bontással lehet eltávolítani.

A térkő tartósságban verhetetlen

A leggondosabb betonozás sem szól igazán hosszú időre. Évek múltán óhatatlanul megjelennek a repedések és törések, melyek bizony elcsúfítják a tereket. A folyamat sajnos megállíthatatlan, és nem marad más, mint az újrabetonozás. A térkővel nem lesznek ilyen gondjaink, hiszen a modern és jó minőségű termékek évtizedekig bírják a strapát. Nem tehet bennük kárt sem az eső, sem a hó és a hideg. A kopásálló felület pedig garantálja, hogy évek múltán is legjobb formáját mutassa a burkolat.

A biztonság is fontos

Mindannyian tudjuk, hogy a beton pillanatok alatt csúszóssá válik, ha víz vagy hó éri. Mondani sem kell: ez bizony rettentően balesetveszélyes. Különösen az idősek és a gyermekek vannak kitéve a veszélynek, amit könnyedén orvosolhatunk, ha térkövezést választunk. A csúszásgátló felület biztosítja, hogy se egy nyári zápor, se egy téli havazás ne tegye veszélyessé a járdát vagy kocsibeállót. Így nemcsak a személyi sérüléseket kerülhetjük el, de az autónk épségét is óvhatjuk.

Térkő lerakás lépései

Válasszuk ki a térkövet

Már a keresgélésnek is úgy érdemes nekivágni, hogy pontos információink vannak a térkövezésre váró terület méretéről, jellegzetességeiről és alakjáról. A dizájn mellett más szempontokat is figyelembe kell venni. Főleg azt, hogy mekkora terhelést kap majd a térkő. A járdákhoz vagy lakossági garázsbehajtókhoz 6 cm vastag térkő is elegendő, de a nagyobb terheléshez (pl. munka- vagy mezőgazdasági gépek) inkább a 8 centis a nyerő.

Speciális gépek nélkül nincs tökéletes végeredmény

Egy átlagos háztartásban aligha találhatók meg azok a speciális eszközök, gépek, melyek a komplett térkövezéshez szükségesek, ezért a munkához mindenképpen érdemes szakember segítségét igénybe venni. Enélkül ugyanis aligha van garancia arra, hogy olyan végeredményt kapjunk, amivel elégedettek is leszünk. A kövezéshez elengedhetetlen a gumikalapács, döngölőbékát és lapvibrátor, mely berendezések egyáltalán nem olcsók, ráadásul a működtetésükhöz szakértelem szükséges.

Aljzat kialakítása

Milyen munkafolyamatokra számíthatunk a térkő lerakásnál? Először egy legalább 15 cm mély alap kiásására kerül sor (nagyobb terhelés esetén inkább 30 cm mély). Fontos, hogy az alap ne az épület felé lejtsen, és a vízelvezetés érdekében érdemes a térkő tervezett méreténél 20-30 cm-rel nagyobb alapot készíteni. A megfelelő alap nagyon fontos, de nagyban függ a helyi adottságoktól is.  Laza talajnál például mindenképp mélyebb alapra van szükség.

Szegélykövek elhelyezése

A szegélykövek kijelölik a térkövezésre szánt területet, emellett segítenek egyben tartani a burkolatot. A szegélykő lerakása előtt érdemes átgondolni, milyen magas lesz a végső térkövezés, hiszen annak a szegéllyel egy szintben kell lennie.

Fagyvédő és teherhordó réteg lerakása

A következő lépésben arról kell gondoskodni, hogy a térkő ne mozduljon el se kemény fagy, se nagyobb terhelés esetén. A fagyálló és teherhordó réteghez a legjobb választás a zúzott kő, a földnedves beton vagy a sóder. Akármelyik anyag mellett döntünk is, a vastagság kulcstényező. Még a járdák és kocsibeállók esetében is legalább 10-15 cm vastagságban kell lerakni az ömlesztett anyagot, nagyobb terhelésnél pedig a 30 cm-rel sem esünk túlzásba.

Ágyazat készítése

Ezt követően jöhet az a réteg, ami magukat a térköveket fogja tartani. Az ágyazathoz a legbiztosabb választás a kvarchomok, amit nagyjából 2-4 cm mélyen kell elegyengetni a felületen. Az egyengetés kulcsfontosságú, ez biztosítja, hogy az ágyazat a lehető legegyenesebb legyen.

Térkövek lerakása

Az előkészületek után következhetnek maguk a térkövek. Alapszabály, hogy a munkát mindig a legmélyebb pontról és a terület széléről kezdjük. A jó szakember soha nem lép az ágyazatba, hanem a már lerakott térkövön térdelve halad tovább – így a tartórétegek biztosan egyenletesek maradnak. A térkövek lerakása inkább monoton, mint nehéz munka, és csak pár dologra kell figyelni. Ilyen például, hogy hagyjunk legalább fél centimétert a kövek között a fugának, illetve használjunk vízmértéket és léceket, zsinórokat, hogy egyenes felületet kapjunk. A térkövek vágásához a gyémántfejjel szerelt sarokcsiszolót használják a szakemberek.

Fugázás

Finom homok és seprű: mindössze ennyi kell a fugázáshoz. A homok leszórását követően addig-addig egyengetik a seprűvel, amíg minden fugarés fel nem töltődik. Ha ezek után még mindig vannak üres lyukak, oda akár kézzel is lehet a homokot pótolni.

Lerakott térkő döngölése

Az utolsó lépésben a lapvibrátor kerül elő, amivel alaposan ledöngölik a köveket. Hasonlóan a térkő lerakásához, most is a terület szélén kell kezdeni, és onnan haladni középre. Előfordulhat, hogy a döngölés után pár helyen pótolnunk kell a fugát. Miután lesöpörtük a követ és egy kicsit felmostuk, máris ráléphetünk és gyönyörködhetünk a végeredményben.

Miért érdemes szakemberre bízni a térkő lerakást?

Mint minden kétkezi munkára, a térkő lerakásra is igaz, hogy tapasztalat és affinitás kell hozzá. Az alapanyagok nem olcsók, a térkő pedig – ideális esetben – évtizedekre szól. Nem biztos tehát, hogy megéri saját kezűleg bajlódni a dologgal, hogy aztán az elvesztegetett időn és anyagokon mérgelődjünk.

Egy szakember minden terhet levesz a vállunkról. Egy helyszíni felmérés után megadja a térkövezés árát, illetve azt, hogy milyen határidővel tudja vállalni a lehelyezést. Egy jó burkoló garanciát vállal a munkájára, így biztosak lehetünk benne, hogy a térkövezés esztétikus, biztonságos és tartós lesz.

Melyek a legnépszerűbb térkő típusok?

Tégla térkő

A tégla térkő egy igazi klasszikus, ami évtizedek óta közkedvelt típusnak számít. Annál is inkább, hiszen ha összehasonlítjuk a térkövek árait, egyértelműen a tégla kerül ki győztesen. Az újonnan vásárolt tégla is viszonylag olcsó, de tovább spórolhatunk, ha használt, azaz bontott téglát használunk. Ezeket persze meg kell tisztítanunk, és a törött darabokat kiválogatnunk, utána azonban hamisítatlan rusztikus felületet kapunk. A tégla ezzel együtt kevésbé tartós: a fagy megrepesztheti, ilyenkor pedig cserélni kell a sérült darabokat.

Barabás téglakő

A Barabás típus a hagyományos tégla térkő némileg továbbfejlesztett verziója. Az ilyen térkövek ugyanis többféle színben is elérhetők. Kifejezetten keresettek az antik mellett a piros és a barna Barabás térkövek is. Talán mondani sem kell, ez a modell is rusztikus stílust képvisel, így bármilyen kertben vagy köztéren remekül mutat. Sőt, mivel Barabás homlokzatburkolat is létezik, semmi akadálya, hogy csodás, mediterrán beütésű összhatást érjünk el.

A térkövezés akár jó mulatság is lehet

Ahogy láthattuk, a térkő lerakása szakértelmet, és drága, speciális felszerelést igényel. Ezért mindenképp érdemes szakemberre bízni a feladatot. Annál pedig aligha van jobb érzés, mint amikor együtt gyönyörködünk a végeredményben: a vadonatúj, minőségi, gyönyörű és tartós járdában, kocsibeállóban, sétányban, udvarban!