Gyakori kérdésre adunk választ: rakható-e betonra térkő?

2023. Szept 04.

Ebben a bejegyzésben arra a gyakorta felmerülő kérdésre igyekszünk szakértő választ adni, hogy rakható-e betonra térkő. A térkövezés napjainkban már evidensnek számít, ha a családi ház körüli szilárd burkolatú járófelületekről van szó, azonban nem volt ez mindig így, az elmúlt évtizedekben a beton volt az egyeduralkodó.
Ma már kevesebben választják ezt a lehetőséget, akár úgy is, hogy a meglévő betonra készítenék az új térkőburkolatot.

Beton vagy térkő?

A ház körüli járdák, teraszok burkolására egyszerű és házilag is kivitelezhető, ráadásul viszonylag olcsó és bevett módszer a betonozás, azonban az unalmas szürke felületek helyett ma már sokan inkább a színes térkövekből, változatos mintákkal rakott díszburkolatokat választják. A térkő nemcsak esztétikus, de a betonnál tartósabb, strapabíróbb is, ráadásul mivel maga a térkő nem házilagos kivitelezésben készül, garantáltan magas minőségű. 
Felújítanád a kerti járófelületeket, és a beton helyett térkövet választanál? Egy nagy alapterületű, meglévő betonburkolat feltörése nagy munka, ráadásul a törmelék elszállítását is meg kell oldani. De vajon a meglévő, akár repedezett betonra rakható-e térkő? 

Változatos térkövek minden célra

Számos gyártó készít strapabíró, időtálló, változatos színű és formájú térköveket, és egyre több kertben, valamint közterületen látni ezekből készült járdákat, teraszokat, továbbá kerékpárutakat, parkolókat, közösségi terek burkolatait. Népszerűek a hazai Barabás Téglakő termékei, vásárlóink kedvence a barátságos és otthonos hangulatot árasztó lazac-barna Badacsony térkő.
Választhatsz térkövet a teraszra, kerti járdának, de megépítheted belőle a gépkocsibeállót is még akkor is, ha teherautóval állsz be esténként. A nagyobb vastagságnak és tehebírásnak köszönhetően közforgalmú járdák, kerékpárutak, illetve utcák is burkolhatók térkővel. Kisebb, gyalogos igénybevételhez akár 4 cm vastag térkövet is választhatsz, de a 6 centiméteres már a mérsékelt gépkocsiforgalmat is elbírja, 8 cm vastag térkőburkolatot pedig már teherautó-forgalomra is tervezhetsz. Térkövet ágyazóhomokba szokás rakni, de helyszűkében fagyálló kültéri ragasztóval is rögzíthető.

Hogyan rakható betonra térkő?

A beton teherhordó rétegként megfelelő, azonban 2 probléma van a térkő betonra rakásával. Az egyik a vízelvezetés kérdése, a másik a magasság. Amennyiben a beton lejtéssel lett kialakítva, a térkövezés után is el fogja vezetni a csapadékot. Ellenkező esetben 2 megoldás lehetséges: lyukakat kell fúrni a betonba, mielőtt a térkő rákerül, vagy vízzáró anyaggal kell kifugázni. 
A térkővel növelt magasság kb. 6-10 cm-t jelent a térkő vastagságától, illetve a kivitelezéstől függően. Egy járda esetén kevésbé problémás a meglévő betonra térkövet rakni, és ez esetben a stabilitást adó szegélykövek is könnyedén a meglévő gyalogút mellé rakhatók. Azonban egy kapunál már fogas kérdés, bár a gyalogos- vagy kis forgalomra tervezett felületeknél kisebb vastagságú térkövet választva rendszerint megoldható.
A térkövek fagyálló kültéri ragasztóval történő lerakásával is nyerhetünk kb. 1-2 cm-t, szemben az ágyazóhomokba történő rakással, bár utóbbi a szintkülönbségek kiegyenlítését megkönnyíti. Amennyiben a küszöbmagasság térkővel túl nagy lenne, megoldást a kapu levágása vagy a kaputartó pántok megemelése jelentheti. 
Betonfelületre is rakható térkő, de a kivitelezés ebben az esetben gondos tervezést és kivitelezést igényel, hogy az új burkolattal is a küszöb szintje alatt maradjunk. Segítségre van szükséged? Szakértő kollégánk készséggel áll rendelkezésedre, hívd vagy írj nekünk!