Tetőcserép: az időtálló megoldás építkezőknek, felújítóknak

2023. Júl 07.

A tetőcserép, vagyis a tetőfedéshez leggyakrabban használt építőanyag, védelmet nyújt az épületeknek az időjárás viszontagságaival szemben, hozzájárul a fűtésszámla mérsékléséhez, továbbá meghatározó az épület megjelenése szempontjából is. 
Egy családi ház építése előtt, már a tervezési fázisban rengeteg kérdéssel szembesül az építtető, többek között a tetőszerkezet kialakításával, formájával, ezzel összefüggésben pedig a tetőfedés anyagával kapcsolatban. Az egyszerű formáktól kezdve az egészen bonyolult, sok törést, változatos éleket felvonultató tetőkig sokféle tetőszerkezet kialakítására van lehetőség a tetőtér beépítésének, illetve a tetőfedés anyagának függvényében. Utóbbiról még a tervezéskor dönteni kell, ugyanis nagymértékben befolyásolja a tetőszerkezet teherbíró képességét, megvalósítását.

A tető szerepe

A tetőszerkezet jelenti az épületek első számú védelmi vonalát a kedvezőtlen időjárási jelenségekkel, az esővel, hóval, széllel szemben, így megtervezésekor, nemcsak új építés, de felújítás esetén is, az esztétikai szempontok figyelembevétele mellett erre is tekintettel kell lenni. 

A tető stílusa meghatározó nemcsak a tető hajlásszöge, hanem az alkalmazható tetőfedő anyagok szempontjából is, ugyanis az egyes anyagokhoz megfeleltethető az ideális, legjobban illő és legnagyobb biztonságot adó hajlásszög. A hazai éghajlati viszonyoknak hagyományosan a közepes, 45° körüli hajlásszögű, ún. sátortetők felelnek meg, de a korszerű anyagoknak, technológiáknak köszönhetően lapostetőket éppúgy választhatunk, ahogy kis hajlásszögű vagy mediterrán, illetve magas hajlásszögű manzárd tetőket.

A tetőfedés anyaga

Ma már rengetegféle tetőfedő anyag közül válogathatunk ízlésünktől és attól függően, hogy milyen összképet szeretnénk elérni, hiszen a tető és a vakolat színe jelentősen meghatározza azt.
A bitumenes zsindely változatos színekben és mintázatokban kapható, könnyen alakítható és bármilyen hajlásszögű tetőre rakható.
A cserepes és trapézlemez tetőfedő anyagok változatos profilkialakításokkal elérhetők, könnyűek, tartósak, viharállóak, karbantartásmentesek. 
A közepes és meredek hajlásszögű tetőkhöz a változatos, dekoratív és tartós, sík, íves vagy kúpos héjalásokhoz is megfelelő égetett agyagcserepek jelentik a leggyakoribb tetőfedő megoldást.
A betoncserepek rendkívül időjárásállóak és tartósak, viszont csak nagyon masszív tetőszékre rakhatóak. 

A tetőcserép típusa, színe

A választást a tető adottságai, az ízlésünk és a minőség befolyásolja. A klasszikus és kúpos mediterrán kerámia tetőcserepek mellett keresettek a hosszú élettartamot garantáló, változatos formájú és színű betoncserepek, amelyek legnagyobb és legrégebbi hazai képviselője a Terrán. Kínálatukban a gazdaságos Renova Plus és a könnyű és erős Synus mellett a nosztalgikus hódfarkú Rundo cserépcsalád, valamint a közkedvelt mediterrán hangulatú Coppo is megtalálható. És azoknak, akik a modern, letisztult formavilágot szeretik, a Zenit lesz a megfelelő. A környezettudatos, és a kor technikai kihívásai iránt érdeklődő vásárlóknak pedig a Zenit és Rundo termékcsalád elemeivel kompatibilis Generon napelemes tetőcserép nyújt kiváló megoldást. 

A betoncserép

  • vízzáró 
  • színállandóságot és sima felületet garantál 
  • maximális védelmet nyújt a környezeti hatásokkal szemben
  • nagy teherbírású
  • természetes összetevőkből - cement, víz, homok és a színezéshez használt vas-oxid - készül


Felújítás? Építkezés?
Nálunk mindent megtalálsz, amire a pincétől a padlásig, bel- és kültéren szükséged lehet!