Miért a Gerecse térkő a legnépszerűbb?

2023. Nov 30.

 

Az univerzális, hasáb formájú, 1:2 oldalarányú, szürke színű Gerecse térkő nemcsak a Barabás Téglakő Kft., hanem az építőipari piac legnépszerűbb térkő terméke, köszönhetően egyszerű formájának. A köznyelvben egyszerűen csak hasábkőnek nevezett típus gyakori burkolóanyag teraszoknak, járdáknak, kerti utaknak, gépkocsibeállóknak, belső udvaroknak, mivel esztétikus és tartós végeredményt biztosít, egyszerűen és gyorsan rakható.

 

Kétféle méretben, 6 és 8 cm vastag változatban kapható, de az újabb igényeknek megfelelően 6 cm-es grafit melír alternatívája is létezik. Tudd meg, mik a térkövek, így a Gerecs térkő kedveltségének oka, és milyen előnyöket élvezhet az, aki ezt választja!



Beton helyett válassz térkövet!

Senki nem szeret a saját telkén csapadékos időben térdig gázolni a sárban, ezért szilárd burkolattal látja el a legfontosabb felületeket. A korábbi évtizedekben a ház körüli járdák, teraszok, kocsibeállók az egyszerű alapanyagokból házilag is könnyen bekeverhető és kivitelezhető betonból készültek. A szürke felületek azonban nemcsak unalmasak, hanem sok esetben a kivitelezési hibák okán nem is esztétikusak, hiszen mállanak, töredeznek. A beton ugyanis rendkívül tartós, de a kivitelezés körülményeire kényes anyag, így ha nem sikerül az előírások szerint elkészíteni, jelentős állagromlás következik be néhány év alatt.

Ezzel szemben a műkő cementből, betonból készülő modern térkövek rendkívül ellenállóak, tartósak, és a kivitelezés minősége sem veszélyezteti az állagukat. Nem repedeznek, nem fagynak fel, mint a beton, ráadásul sokféle színben és formában elérhetők. Ágyazóhomokba rakva, homokkal fugázva környezetbarát megoldást jelentenek, mivel visszavezetik a talajba a csapadékot. További előnyük, hogy bontás után ugyanazok a kövek visszahelyezhetők.

Milyen térkövet válasszak?

Új családi ház építése esetén ma már csak nagyon kevesen választják térkő helyett a betont a járdák, teraszok, kerti utak, beállóhelyek burkolására, hiszen összehasonlítva a két anyagot, a térkő előnyei egyértelműen jobbak. De gyakran alkalmazzák a sérült betonfelületek újrabetonozása helyett is.

Amennyiben e mellett döntünk, nem mindegy, hogy milyen vastagságút választunk. Az alkalmazandó vatagság a terhelés függvénye: kizárólag gyalogos forgalom esetén a 4 cm vastag térkő is elegendő, ha azonban már személygépkocsi is fog közlekedni rajta, 6 cm-est érdemes választani, tehergépjármű-forgalomra viszont a 8 és 10 cm-es térkövekkel kell számolni. 

A formákat és a színeket azonban szabadon választhatjuk és variálhatjuk, így egészen egyedi mintákat is létrehozhatunk. Az egyenes szélű változatoknál nagyobb stabilitást, kisebb elmozdulást garantálnak a hullámos szélű alternatívák. Napjainkban kedveltek a variábilis és még nagyobb kreativitást nyújtó kombi kövek, amelyek használatával a felület nem lesz katonásan rendezett. 

A Gerecse térkő jellemzői

Az univerzális Gerecse térkő szürke színben, valamint 6 és 8 cm vastagságban kapható. Egyszerű formája, ideális oldalaránya révén könnyen rakható, nem igényel előre megtervezett rakási mintát, hiszen eltéveszteni sem lehet az egyes darabok fektetését. 

Ahogyan valamennyi térkő, ez a típus is rakható meglévő betonfelületre, amennyiben a kapuk nyitása lehetővé teszi. A térkövek a tükör kiemelése után zúzottkő, majd homokágyazatba kerülnek. Elsőként a határokat kijelölő, illetve az elmozdulást megakadályozó szegélyköveket kell elhelyezni, utána következhet a teljes felület burkolása. 

A Premep.hu kedvező feltételekkel kínál Gerecse térkövet, valamint minőségi építőanyagokat, keress minket bizalommal!