A hőszigetelő rendszer fontossága

2020. Dec 27.

Napjainkban már elengedhetetlen az újonnan épülő házak hőszigetelése, mely kimagasló szerepet kap az építés során. Egyre többen döntenek úgy, hogy a régi építésű házaikat hőszigetelik, mely elég nagy de hamar megtérülő beruházás a család életében. Így az épület komfortfokozata nő, energiafelhasználása és a hozzá kapcsolódó kiadások csökkennek. Ahhoz, hogy a várt eredmények valóban teljesüljenek, ki kell választani a legmegfelelőbb szigetelésrendszert.

Sokan úgy gondolják, hogy a hőszigetelés költségének csökkentéséhez a kiválasztott szigetelők mellé a szükséges anyagokat külön-külön vásárolják meg. Ha ezt a megoldást választjuk, akkor nemcsak a gyártói garanciavállalástól esünk el, de nem elégítjük ki a hatályos jogszabályi követelményeket, és még veszélyes is lehet.

Szigetelésrendszer a kínálatunkban

A hőszigetelő rendszerek több alkotórészből állnak. Ide tartozik a hőszigetelő lemez mellett a ragasztó vagy tapasz, üvegszövetháló,a mechanikai rögzítés, az alapozó, fedővakolat és a kiegészítő elemek. Ezen termékek forgalmazásának feltételeiről szóló rendelet ezt készletnek/rendszernek minősíti. A gyártó garanciát kizárólag a rendszerhez tartozó anyagokkal történő, szakszerűen elvégzett szigetelésre adhat. A rendszereket a minősítés során is egységként kezeli, így azok az eredményei csak a dokumentációban leírt és összetartozó elemekre vonatkoznak.

A minősítési vizsgálat során a rendszert tűzvédelmi, vegyészeti, mechanikai, hő- és páratechnikai szempontból elemzik. A hőszigetelő rendszer megvásárlásakor nemcsak arra kell figyelnünk, hogy egy komplett rendszert vegyünk, hanem arra is, hogy megbízható gyártó rendszerét válasszuk.

Melyiket válasszam?

Homlokzati hőszigetelő rendszerek közül a grafitos-, a hungarocell és a kőzetgyapot hőszigetelő rendszerek a leggyakoribbak és a legkedveltebbek. Ha új építésű ház szigeteléséről van szó, akkor annak meg kell felelnie a mindenkori érvényben lévő hőtechnikai előírásoknak. Ha régebben épült házunkat szeretnénk hőszigetelni, akkor is érdemes úgy választanunk, mintha új épületről lenne szó. A legjobb, ha a hőszigetelő rendszer fajtájának és vastagságának kiválasztását szakemberre bízzuk. Az, hogy melyik rendszert érdemes választani, sok mindentől függ. Figyelembe kell venni, hogy mikor épült a ház, és milyen a kiindulási állapota, milyenek a nyílászárók, és a fűtési rendszer mennyire korszerű.

A megfelelő vastagság meghatározásának alkalmával is több tényezőt kell mérlegelnünk. Milyen falazóanyagot használtak, az mennyire vastagon van felkenve, továbbá azt is, hogy milyen a hőtároló és hőszigetelő képessége.

Megtérülési idő

A fentieken kívül, amit még érdemes átbeszélni szakemberrel, az a megtérülési idő. Ha a beruházás csak hosszú évtizedek után fog megtérülni, akkor nem éri meg a befektetést de egy megfelelő rendszernek pár év alatt vissza kell termelnie az árát, nem is beszélve, hogy az ingatlan értéke már a felrakás idejétől azonnal emelkedik(és mindig jóval többel mint amennyibe a szigetelés kiépítése került). Ennek mérlegelésekor figyelembe kell venni az épület állapotát, milyen falazóanyagból épült, az milyen vastagon került fel. A fal hőszigetelő és hőtároló képességét is meg kell nézni, az objektív döntés miatt.

Az is fontos, hogy az épületnek mekkora az üvegfelülete, milyen a tagoltsága, és milyen a korábban felkerült szigetelés minősége és milyensége. Sajnos az üveg hőszigetelése nem túl jó, és nagysága befolyásolja a megtérülést.

Elmondhatjuk, hogy a hatékony hőszigetelés alapja a jól megválasztott hőszigetelő rendszer megválasztása, annak szakszerű felhelyezése. Ekkor lehetséges a garancia megőrzése, a gyors megtérülés és az energiatakarékosság.