Lábazatszigetelés – ez se maradjon ki!

2021. Jan 04.

A hőszigetelés mind energetikai, mint páratechnikai szempontból igen fontos momentum egy ház megépítésében. Napjainkban, ezen okok miatt egyre többen vágnak bele a már régebben épült, de nem hőszigetelt épületek szigetelésébe. De mint minden más, a hőszigetelés is igen nagy körültekintést és szakszerűséget igényel. Nem csak a homlokzati szigetelésre, de a professzionális lábazatszigetelés kialakítására is gondolni kell, ha tényleg szeretnénk energiatakarékossá tenni otthonunkat.

A hőszigetelés igen nagy döntés és a legjobb befektetés. Ha mindent szakszerűen végzünk el, akkor energiatakarékosság lesz a jutalmunk, és mindig kellemes hőmérsékletű otthon. Nem kell a penészedéssel küzdenünk, nyáron nem sülünk meg a forróságban, és télen nem szükséges folyamatosan maximum teljesítménnyel járatni a konvektort. Ezzel a döntésünkkel nemcsak spórolhatunk, hanem környezetünket is óvjuk.

Gondolkozzunk egységben

A hőszigetelő anyagok kiválasztásánál és magánál a hőszigetelésnél is az egység a legfontosabb. A döntéskor a hőszigetelő rendszereket részesítsük előnyben, és ne végezzünk félmunkát, ne csak a homlokzatot szigeteljük. Ha a lábazat kimarad, akkor azon a részen hatalmas hőhíd keletkezik, mely mind a padlónál, mind otthonunkban hűvösebb hőmérsékletet eredményez. A lényegesebb hűvösebb felületen hamar kicsapódik a pára és okoz penészedést, mely az egészségünkre is veszélyes.

A lábazati szigetelésnél körültekintőek kell, hogy legyünk. Ez a rész jobban ki van téve az időjárásnak, így ez a jobban igénybe vett terület speciális szigetelőanyagot igényel.

Így járjunk el a lábazatszigetelés esetén

Mindenek előtt keressünk egy szakembert, aki segít a szigetelőanyag kiválasztásában, a költségek kiszámításában. Ezek a lépések igen fontosak, mert akkor tudjuk megítélni, hogy mikorra térül meg a beruházás. Olyan szakembert keressünk, aki a technikai részében is profi, hisz hiába a prémium minőségű szigetelő, ha az nincs tökéletesen felrakva. Viszont, ha szakmai eligazítás szükséges, akkor arra is van lehetőség, hogy profiktól kérdezzünk.

A lábazati szigetelésnél használt rendszerek és a szigeteléshez használt eszközök tökéletesen megegyeznek a homlokzati szigeteléssel. A felhelyezésben viszont vannak szabályok. Ugyanúgy fontos az üvegszövet használata, mert ha kihagyjuk, akkor repedések jelenhetnek meg a lapok között. Itt a nedvesség beszivároghat, mely komoly kárt okozhat a vakolatban.

Különös figyelemmel kell eljárni a lábazat alsó részénél, ahol az a betonnal érintkezik. Itt egy 1 cm-es részt kell hagyni, mely ragasztóanyaggal kerül kitöltésre. Ez fontos a fagyvédelem miatt is.

Minőségi XPS lap a tökéletes megoldás

A lábazati szigeteléshez a legtökéletesebb anyag az extrudált polisztirol, azaz az XPS. Kiváló hőszigetelő, egyszerűen felvihető és jól illeszkedik. Tapadófelülete nagy és ellenáll a nedvességnek. 2 cm-es és 20 cm-es kiszerelésben is kapható, de leggyakrabban az új építésű házaknál a 4-16 cm-es, régebbi épületeknél a 5-20 cm-es lapok az ideálisak. Mivel ezek zárt cellás hőszigetelőlapok, így kevésbé sérülékenyek. Ha sima felületet szeretnénk, akkor szuper választás, de ha díszítővakolatot szántunk arra a részre, akkor is mindenképpen érdesítsük a felületét hálóval és ragasztóval, mert a díszkő csak így tapad meg.

Hiába az egyszeri nagy beruházás, ne féljünk belevágni a projektbe, csak nyerhetünk vele. Egységben az erő!