A tetőtéri ablakokról

2021. Jan 28.

A tetőtéri ablakokról

Otthonunk energiamegtakarítása nemcsak a felhasznált szigetelőrendszereken és azok szakszerű felhelyezésén múlik, hanem a korszerű nyílászárókon is. Ez kimondottan igaz a tetőablakokra, hisz a tető hatalmas felületén különösen sok energia veszhet el. A tetőtéri ablakok kiválasztásánál így figyelembe kell venni, hogy minél kevesebb energia menjen kárba és elegendő természetes fény jusson a tetőtéri helyiségekbe.

Tetőterek beépítése

Amikor a család bővül, és a lakás szűkössé válik, az egyik megoldás a tetőtér beépítése. Sokan mégis vacillálnak, mert köztudottan a tetőtér, ha nincs megfelelő szigetelés, nyáron irtózatosan meleg, télen pedig igen hideg tud lenni, amellett, hogy a bővítéshez mélyen a pénztárcánkba kell nyúlnunk.

Ezt a nagy beruházást, szakemberek segítségét kérve, igen alapos tervezés és kalkuláció kell, hogy megelőzze. Nem mindegy, hogy mennyi idő alatt térül meg a befektetett pénz, illetve az sem, hogy mennyire lesz energiatakarékos a végeredmény. A tetőtér beépítésénél az egyik legnagyobb tétel és döntés a tetőtéri ablakok kiválasztása.

Mit vegyünk figyelembe a tetőtéri ablakok esetében?

Ha tetőtéri ablakot választunk, fontos néhány szempontot figyelembe venni. Az egyik legfontosabb a fényviszonyok kialakítása. Ehhez kapcsolódóan hatósági előírások is érvényben vannak, a bevilágítandó felület méretére vonatkozóan. Nem biztos, hogy ennek érdekében egyetlen hatalmas tetőtéri ablak a jó megoldás, hisz kisebb, de több ablak esetén jobb természetes fényviszonyokat érhetünk el.

Azt is gondoljuk át, hogy kézi működtetésű vagy elektromos ablakot szeretnénk-e. A hagyományos tetőablakok egy vagy két kilinccsel működnek, melyek csak felül vagy csak alul, multifunkcionális ablak esetén akár mindkét részen megtalálhatóak.

Vegyük figyelembe, hogy hogyan lehet nyitni, illetve bezárni az ablakot. Nagyon le kell-e hajolnunk zárásnál, hogy elérjük a kilincset, vagy esetleg székre kell-e állni. Mindenképpen igyekezzünk a legoptimálisabb kialakítású ablakot választani, így sok bosszúságtól kíméljük meg magunkat.

Kaphatóak távirányítós tetőablakok is. Akár úgy is, hogy csak a sötétítés automatizált. Az elektromos ablakverzió igen kényelmes megoldás, de nagyobb költséggel is jár.

Így növelhetjük az energiahatékonyságot a tetőablakoknál

Az energiahatékonyság szempontjából a legfontosabb tényező az épületszerkezetben a hőátbocsátási tényező. Minél jobb otthonunk szigetelése, annál kevesebb energiát pocsékolunk el. A tetőtéri megoldásoknál igyekezzünk maximalizálni a hőnyereséget és minimalizálni a hőveszteséget. Ennek érdekében a tetőtéri ablakok választásánál vegyük figyelembe az ablak üvegét és a szigetelését az összenergia átbocsátási tényező mellett. Válasszuk a háromszoros üvegezésű ablakokat, mivel jobb szigetelők, mint a kétszeres üvegezésű ablakok.

A hőszigetelő keretek alkalmazásával pedig hőhídmentes átmenetet biztosíthatunk az ablak és a homlokzati szigetelőrendszer között, így télen a meleget bent tarthatjuk otthonunkban. Az ablakokat redőnyökkel, árnyékolókkal is érdemes ellátni. Hisz ezek nyáron megakadályozzák, hogy a kinti meleg a szobába tóduljon. Mivel a tűző nap sugarait visszaveri, így a használatával akár 6 fokkal alacsonyabb hőmérsékletet is elérhetünk a nyári melegben.

Szavatosság/garancia a tetőtéri ablakoknál

Érdemes körüljárni ezt a témát is, hiszen időt és energiát spórolunk meg vele.
A tetőtéri ablakok szavatossága nem egységes, azokat a gyártó határozza meg, mint ahogyan azt is, hogy milyen feltételeknek kell teljesülni a garancia érvényesítéshez.

Az általunk forgalmazott Roto tetőtéri ablakok szavatossága a tetőtéri ablak rétegeire van bontva:


- 15 év anyagszavatosság a Roto tetőablakok anyagára
- 5 év szavatosság anyagi, tervezési és/vagy gyártási hibákra
- 2 év szavatosság anyag-, szerkezeti és/vagy gyártási hibákra
A Roto a szavatosság érvényesítését nem köti hitelesített beépítő szakemberhez.

Fakro által biztosított szavatosság az alábbi:


- Felülvilágító ablakokra, tetőtéri ablakokra és hőszigetelő tetőkibúvókra burkolókerettel együtt a vásárlás napjától számított 10 év
- Hagyományos tetőkibúvókra burkolókerettel együtt a vásárlás napjától számított 5 év
- Padlásfeljáró lépcsőkre a vásárlás napjától számított 3 év
- Rolókra és árnyékolókra, elektromos kiegészítőkre a vásárlás napjától számított 2 év
- Fénycsatornákra a vásárlás napjától számított 7 év


A tetőtéri ablak anyaga

Ez lehet műanyag vagy fa, illetve fehér poliuretán lakkal bevont fa.
A műanyag tetőtéri ablak előnye, hogy nem kell 2-4 évente felújítani a lakkozást, nem károsítja a pára (fürdőszoba, konyha, stb…), egyszerű a takarítása. Hátránya, hogy valamivel magasabb áron kapható. A fa tetőtéri ablakoknál 4-5 évente a fürdőszobában, konyhában pedig 2 évente szükséges felújítani a lakkozást.

A Roto műanyag tetőtéri ablakok acélmerevített, Rehau műanyag profilból készülnek, amit igény esetén dekorfóliával is el lehet látni. A Roto fa ablakok rétegragasztott, válogatott északi fenyőből készülnek, alapimpregnálva és kétrétegű lakkal véglegesen felületkezelve.
A Fakro kínálatában megtalálhatók a műanyag profilból készült termékek és poliuretán lakkal bevont fa ablakok is, melynek alapanyaga rétegragasztott, vákuumosan impregnált, kiváló minőségű erdeifenyő faanyag.