Miért fontos, hogy megfelelően legyen az otthonunk szigetelve?

2022. Jún 20.

Ahhoz, hogy egy otthon kényelmes, energiatakarékos, környezetbarát és biztonságos legyen, igen sok mindenre kell odafigyelnünk – már az alapkő letételétől kezdve. Kétségtelen, hogy az otthonépítés egyik legfontosabb eleme a szigetelés: a következőkben részletezzük is, hogy miért. De szót ejtünk majd különböző eljárásokról és típusokról is, hogy bemutassuk, milyen lehetőségekkel számolhatnak az építkezők.

Melyek egy gondosan elkészített otthon alapelemei?

Otthonunk váza és külső védelme talán a legfontosabb alapok, melyeken nem szabad spórolni, ha a kivitelezésről van szó! A megfelelő épületalap, a minőségi homlokzati és tetőtéri szigetelés, illetve az időtálló tető mind-mind fontosak, hogy házunk meleg, száraz, hő- és vízszigetelt maradhasson. Nézzük meg közelebbről, hogy milyen előnyökkel jár, ha házunk szigetelésére is kellő figyelmet fordítunk!

Miért fontos, hogy megfelelő szigetelésünk legyen?

Energiatakarékosság

Talán az első és legfontosabb előnye a megfelelő hőszigetelésnek – például üveg- vagy kőzetgyapot szigetelésnek –, hogy nem használunk fel annyi energiát a ház fűtésére és hűtésére, hiszen az jobban megtartja a benti hőmérsékletet. Ráadásul egyre többet tapasztaljuk, hogy a fűtési időszak mellett bizony fontos szerep jut a hűtésnek is, hiszen forró nyaraink vannak. Ha ehhez légkondicionálót használunk, akkor az is eredményesebben tud dolgozni egy jó hőtartó házban, nem beszélve a csökkenő rezsiköltségekről.

Biztonság

A legtöbb modern hőszigetelésre használt anyag megfelel a szigorú tűzvédelmi előírásoknak, így nagyon magas az olvadáspontja. Egy esetleges épülettűz esetén ez nagy időnyereséget jelent, akár életet is menthet!

Tartósság

A megfelelő és minőségi hőszigetelés először költségesebb lehet, de a tartóssága miatt hamar megtérül az ára. Sőt sok eseteben az élettartama megegyezik az épület élettartamával, hiszen ellenáll a környezeti hatásoknak és nem zsugorodik, a gondozására pedig nem kell gondot fordítanunk.

Szellőzés

Ha természetes alapanyagot választunk, például kőzetgyapot szigetelést, akkor a páraáteresztés is megoldott, így nem kell aggódnunk a nedvesedő falak és a kialakuló penészfoltok miatt.

Bónusz: hangszigetelés

A megfelelő hőszigeteléssel bizony házunk hangszigeteléséről is gondoskodunk, ha forgalmasabb helyen lakunk, akkor ez nagy könnyebbség lehet. A külső zajokat csillapítja, míg a belső zajokat sem engedi úgy ki, így akár éjjel is nekiláthatunk a főzésnek vagy bármilyen házimunkának, szerelésnek a szomszédok zavarása nélkül.

Milyen hőszigetelés-típusok vannak?

Kőzetgyapot és üveggyapot szigetelés

A kőzetgyapot közkedvelt, hiszen könnyű vele dolgozni, nem igényel magas szintű szakértelmet a fel-/lerakása és nem bonyolultabb a kezelése, mint más szigetelőanyagoké. Gyakori megoldás padlásokon, tetőterekben, de a könnyűszerkezetes házak szigetelésekor is. Előnyei közé tartozik, hogy természetes alapanyag, újra felhasználható, páraáteresztő, illetve magas szinten növeli az épület energiahatékonyságát. Akár 70%-kal csökkentheti a fűtési és hűtési költségeket! Emellett megfelel a szigorú tűzvédelmi előírásoknak és rendkívül tartós. Az üveggyapothoz és hungarocellhez képest viszont költségesebb megoldásnak bizonyul.

Az üveggyapot szigetelés olcsóbb, mint a kőzetgyapot, de érzékenyebb a párára, illetve a kisebb testsűrűségű típusoknak nem olyan jó az alakmegtartó képessége.

Hungarocell szigetelés

Kedvező áron elérhető, de gyengébb hőszigetelést tud csak biztosítani a fent említett társaihoz képest. Kevesebb ragasztó kell a felviteléhez, viszont párazáró, nem biztosítja az épület „lélegzését”, illetve tűzveszélyes is lehet.

Bízzuk szakemberre!

A megfelelő kivitelezés a tartósság kulcsa lehet, ezért ha nincs meg a kellő szakértelmünk, akkor bizony érdemes szakemberre bízni a kivitelezést. Ráadásul az ásványgyapot szigetelőanyagok esetében fontos lehet a megfelelő testsűrűségű anyag megválasztása a különböző felületekhez – ezt segítség nélkül nem biztos, hogy ki tudjuk oldani. Emellett a szakember által kivitelezett munkára garancia is jár, mely növelheti biztonságérzetünket!

Ha megfelelő szigeteléssel van ellátva házunk, akkor akár 70%-ot is megspórolhatunk a fűtés és hűtés költségein, melyért nemcsak pénztárcánk, hanem a környezet is hálás lesz. Ha most újítunk fel vagy építkezünk, akkor hozzunk tudatos döntést, mely hosszú távon megtérül, ehhez bátran kérjük szakember segítségét!