Milyen felületek burkolására alkalmas a 6 cm vastagságú térkő?

2023. Nov 03.

A 6 cm vastagságú térkő rendkívül keresett, ezért valamennyi gyártó és szaküzlet kínálatában, így a Premep.hu-n is megtalálható, mivel a közepes terhelésű felületek esztétikus burkolását teszi lehetővé. A gyalogos használatra tervezett ház körüli járdák, teraszok, kerékpárutak mellett személygépkocsi forgalomra tervezett felületek, például parkolók, továbbá közterületi járdák burkolataként használatos. 

Egyre többen szavaznak a térkövekre otthonuk kültéri szilárd burkolatainak elkészítéséhez, ugyanis nemcsak jóval esztétikusabbak, mint a betonburkolatok, hanem sokkal tartósabbak is, ráadásul egy esetleges bontás után is egyszerűen és olcsón visszaállítható az eredeti állapot. A térkövezést végezhetjük házilag is, azonban tapasztalat hiányában biztosabb, ha szakemberre bízzuk a kivitelezést. Hogy milyen térkövet válasszunk, az az ízlésünk, a környezet stílusának, színeinek, valamint a várható terhelésnek a függvénye. 

Változatos térkövek minden felületre

Jó választást jelent térkövet használni a kert, az udvar burkolására, ugyanis a rendelkezésre álló különböző színű, formájú és méretű köveknek köszönhetően szép és egyedi burkolatokat hozhatunk létre. Járdák, kocsibeállók, teraszok, kerti utak, illetve különböző kerti felépítmények, kerítéslábazatok, oszlopok készíthetők belőle. Tartósság szempontjából is kitűnő választást jelentenek, szakszerű kivitelezés mellett hosszú évtizedekig gyönyörködtetnek és látják el a feladatukat. Ehhez azonban megfelelően kell kiválasztani, nem csupán az esztétikát szem előtt tartva, hanem a várható terhelést is. 

Térkövek különböző vastagságban állnak rendelkezésre a 4 cm-estől a 10-12 cm vastagságig. Minél nagyobb a terhelés, annál vastagabb térkő lesz a megfelelő. Azonban a mintázat, a fektetés iránya is befolyásolja a teherbírást, a halszálka- vagy parkettakötés, illetve a hullámkövek teherbírása a legnagyobb. És nem szabad megfeledkezni a szegélykövekről sem az esztétika, illetve a stabilitás miatt. 

Strapabíró, tartós felületek

Térkővel rendkívül tartós burkolatokat készíthetünk, ugyanis esetükben nem kell felfagyástól vagy olyan kivitelezési hiányosságoktól tartani, mint a betonfelületek esetén. A térkő minőségét nem befolyásolja az időjárás, a hőmérséklet, azonban a megfelelő alapozásra kiemelt figyelmet kell fordítani. 

Tervezett terheléstől, illetve a talaj szerkezetétől, minőségétől függően jellemzően 20-60 cm mély, és a burkolandó felületnél kb. 20-30 cm-rel szélesebb alapot kell ásni, és a talajt tömöríteni. A térkövek lerakása előtt megfelelően stabil betonrétegre kell rakni a szegélyköveket, majd következhet a teherhordó réteg, a zúzalék lerakása, tömörítése. 

A térkövek rendszerint 2-4 cm ágyazóhomokba kerülnek, de bizonyos esetekben, ha például meglévő betonra kerül, 1-2 cm fagyálló kültéri ragasztóba is rakható. 

Mikor megfelelő a 6 cm vastag térkő?

Azt, hogy milyen vastagságú térkőre lesz szükség, még a kivitelezés megkezdése előtt el kell dönteni, ugyanis ehhez igazodik a teherhordó és ágyazóréteg vastagsága. 

Gyalogos forgalomnak kitett területre, tehát ház körüli járdák, teraszok esetén elegendő a 4 cm-es térkő, azonban ha személygépkocsival állunk be nap mint nap az udvarra, 6 cm vastag térkőre lesz szükségünk. 

A térkő színét, stílusát, formáját igényeink szerint választhatjuk meg, de a színek kiválasztásában a környezet, a növényzet stílusa is meghatározó lehet, valamint érdemes a gépkocsiforgalomra tervezett terület esetében sötétebb árnyalatot választani az esetleges olajfoltok és a gumiabroncs nyomai miatt. 

Válassz minőségi térkövet és más építőanyagokat a Premep.hu kínálatából!