Tűzálló és impregnált gipszkarton, szárazépítészeti megoldásokhoz

2021. Aug 27.

Ha a tűzálló és impregnált gipszkartont nem is, de a gipszkartont talán már mindenki ismeri. Ez egy olyan termék, amit az építőiparban előszeretettel használnak különböző belsőépítészeti megoldások kivitelezéséhez szárazépítészeti megoldásként. Egyre elterjedtebb, mert könnyen, gyorsan, és felesleges víz hozzáadása nélkül lehet vele alakítani a belső tereken. A különböző szárazépítészeti megoldások vázára ez a gipszkarton kerül, melyből van sima, de akár tűzálló, impregnált változat is.

Mit is jelent az, hogy tűzálló és impregnált gipszkarton?

Az impregnálás azt jelenti, hogy egy bizonyos anyagot átitatunk egy másikkal, így az eredeti anyag tulajdonságai megváltoznak. Jelen esetben ez azt jelenti, hogy a tűzálló, impregnált gipszkartonnak azért van fokozottan tűzálló képessége, mert száladalék (GKF) van benne. Így válik igazán tűzállóvá ez az erős, két oldalon és a hosszanti élek mentén erős papírbevonattal borított gipszkarton. 120 négyzetmétertől előrendelhető a 15mm-es 120 cm x 200 cm méretű.

Miért is egyre népszerűbb a szárazépítészet?

Ennek az építőipari megoldásnak a lényege benne is van a nevében: szárazon, felesleges víz hozzáadása nélkül tudunk vele építeni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy építünk egy vázat különböző profilokból, rögzítőkkel, csavarokkal, toldókkal, függesztőhuzalokkal, stb. A végeredmény pedig nagyon impozáns és időtálló lesz.

Mivel felesleges víz hozzáadása nélkül készülnek el ezek a szárazépítészeti elemek, így jobban lehet velük haladni, mert nincs száradási idő. Emellett azért is szeretik, mert olcsóbb, mint a hagyományos vizes megoldás. A belső terek kialakítása gyakorlatilag nem is lehetne egyszerűbb, sem gyorsabb, mint az itt használt elemekkel.

Ha emellett a kivitelezési mód mellett döntesz, belekezdesz a szárazépítészetbe, akkor nem csak a gipszkartonokat tudod tőlünk beszerezni. Minden szükséges elemet megvehetsz tőlünk a gipszkartonokon túl is. Így bármilyen belsőépítészeti designelemet, sőt akár bútorelemeket is megálmodhatsz magadnak!

Mire használható a tűzálló és impregnált gipszkarton?

Csak a képzeleted szab határt, hogy mire, milyen szárazépítészeti megoldáshoz használod a nálunk beszerzett alapanyagokat. Akár modern lakókörnyezet kialakításáról, akár egyedi beltéri designról van szó, kiváló választás lesz! Egy beltéri felújítás során ezzel a módszerrel gyorsan csodákra lehetsz képes!

Ha a felhasználási területeket nézzük, akkor számos lehetőséged van. Növelt tűzállóságú válaszfalak, álmennyezetek és előtétfalak is készíthetőek vele. Emellett a tetőtér beépítések burkolóanyagaként is megállja a helyét. Továbbá szárazvakolatként is alkalmazható olyan helyiségekben, ahol a relatív páratartalom maximum 70%. Ilyen lehet minden helyiség, ami nem vizes, vagy pl. a kis forgalmú WC-k, esetleg a főzésre nem alkalmas teakonyhák.

Segítsünk?

Bár úgy gondolom, hogy a számos előny már meggyőzhetett arról, hogy te is a szárazépítészeti megoldások felé húzz. Mégis előfordulhat, hogy valamin elakadtál, valami nem tiszta, vagy egyszerűen csak idegen tőled ez az újfajta megoldás.

Ha így is van, akkor se csüggedj, kiváló szakemberek állnak rendelkezésedre, akik segítenek a megvalósításban. Érdemes azért átolvasni a korábbi blogcikkeinket is, ahol írtunk már a szárazépítészetről.

Ha mégis segítségre lenne szükséged tőlünk, akkor természetesen állunk rendelkezésedre elérhetőségeinken!