Kőzetgyapot hőszigetelés, a természetes és sokoldalú megoldás

2024. Jan 10.

Kőzetgyapot hőszigetelés, a természetes és sokoldalú megoldás

A kőzetgyapot hőszigetelés lehet az új irány, ugyanis az egészségre ártalmatlan természetes anyagokból készül, így allergiások számára is kedvező, továbbá minden falazathoz és – a lábazat kivételével – minden felületre alkalmas.

Miért a kőzetgyapot?

A hagyományos energiahordozók árának drasztikus emelkedése okán a gázzal és olajjal, valamint elektromos árammal fűtő háztartások elsődleges célja a rezsicsökkentés. A jövő megoldását a megújuló energiaforrásokat hasznosító gépészeti berendezések jelentik, azonban ezek magas költsége miatt a legkedvezőbb megoldást az épületszerkezetek hőszigetelésével érhetjük el.

Számos szigetelőanyag közül válogathatunk, ha a homlokzat hőszigetelése a cél, most az egyre többek által használt kőzetgyapotról lesz szó. Rendszerben gondolkodj, például a 15 cm vastag Masterwool S F vakolható kőzetgyapotrendszer megfelelő lehet, ugyanis a gyártó által mért értékek csak ez esetben biztosíthatóak.

Energiahatékony épületek

Éghajlatunkon több hónapon keresztül szükség van az otthonok fűtésére, és a klímaváltozás okán nyaranta egyre több alkalommal a hűtésre, klimatizálásra is. Mindkettő rengeteg energiát emészt fel, amelynek költsége fosszilis tüzelőanyag használata esetén jelentős.

A szigeteletlen épületek hővesztesége nagy, a különböző épületszerkezetek közül a homlokzatokon át távozik a legtöbb meleg, ami megfelelő szigeteléssel számottevően mérsékelhető.

A fűtési költségeknek akár 30%-át is megtakaríthatjuk, ha megfelelő hőszigetelő rendszert alkalmazunk optimális vastagságban, de előny még, hogy komfortosabban érezhetjük magunkat a lakásban, házban. Az egészségünkre is jó hatással lesz mindez, ugyanis a hőszigetelés a hideg falfelületek okozta páralecsapódás megszüntetése révén a penészedésnek is gátat szab.

Hogyan milyen anyag lesz az ideális, az a falazat és a költségcsökkentési igény a függvénye, de a rendelkezésre álló összeg is jelentősen befolyásolja.

Miért ideális a kőzetgyapot hőszigetelés?

A homlokzatok hőszigetelésére számos mesterséges és természetes anyag közül választhatunk, azonban a kőzetgyapot jelenti a legkomplexebb megoldást, ugyanis a lábazat kivételével valamennyi szerkezet esetében, és vályogtéglából emelt épületek esetén is használható.

A kőzetgyapot hőszigetelésre természetes anyagból, szálazott bazaltkőből készül, és számos előnyt kínál:

  • Rugalmas.
  • Nem éghető, védi a falat.
  • Alak- és mérettartó.
  • Nem zsugorodik.
  • Tartós.
  • Nincs hőmozgása.
  • Kiváló mechanikai tulajdonságokkal rendelkezik, ellenálló.
  • Kiváló hőszigetelő képességekkel bír.
  • Jó hangelnyelő képesség.
  • Kiváló páraáteresztő.

 

Más szigetelőanyagok is rendelkeznek hasonlóan kiváló tulajdonsággal, azonban komplexen egyik sem bír ennyi pozitív jellemzővel.

Egyetlen hátrányaként a magas ára említhető, mégis megéri beruházni rá, hiszen szigetelést egyrészt 40-50 évre választunk, másrészt kedvező élettani hatásai más anyagokkal összehasonlítva felülmúlhatatlanok.

Milyen vastag kőzetgyapotot válasszak?

Minden lakóépület más falazattal és alapanyagokból készül, ezáltal más-más műszaki adottságokkal rendelkezik, ezért hőtechnikai számítások elvégzése szükséges annak megállapítására, hogy hány cm vastag kőzetgyapot hőszigetelés kerüljön a homlokzatra. De a költségcsökkentési igény is befolyásolja a számot.

A termék különböző vastagságú táblákban kapható, általánosságban a 10-15 cm vastagságú lehet megfelelő.

Utólagos szigeteléshez, építéshez, felújításhoz válaszd a Premep.hu prémium építőanyagait!