Hogyan és miből készül a polisztirol és kőzetgyapot szigetelés? Cikkünkben eláruljuk

2021. Nov 29.

Ebben a cikkben megnézzük, hogy hogyan és miből készül a polisztirol és kőzetgyapot szigetelés. Mint ismert, ez a két anyag nagyon jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik. Nem véletlen tehát, hogy ezeket használják a hőveszteség minimalizálására a házak energetikai felújítása során. Érdemes azt is tudni, hogy miből és hogyan állítják elő őket.

Miért beszélünk a polisztirol és kőzetgyapot szigetelésről?

Egy korábbi blogbejegyzésben már írtunk arról, hogy miért javasoljuk a hőszigetelő rendszerek vásárlását. Számos előnye van ezeknek, említsünk meg itt is párat.

Tennünk kell a szökő hő ellen! Míg az új építőipari alapanyagok kevésbé okoznak hőveszteséget, addig a régebbiek nem voltak ennyire fejlettek. Így az egyik legjobb beruházás az, ha homlokzati és lábazati hőszigeteléssel látjuk el a házat. Ezzel csökkenni fognak a rezsiköltségeink! Ha belevágnál, de nem tudod, hogyan, keress minket elérhetőségeinken!

Nem csak a fűtésszámlánk csökkenése miatt, hanem a nyári hűtésre szánt összeg is kevesebb lesz. Nagyon megnő a házunk értéke is, így ha szeretnénk, drágábban (és biztosabban) tudjuk majd értékesíteni.

Érdemes teljes hőszigetelő rendszer vásárlásával felkészülni a felújításra, mert abban a festésig már szinte minden benne van. De mivel is vesszük körbe az épületünket? Hát a címben is olvasható polisztirollal és kőzetgyapottal.

Hogyan és miből készül a polisztirol és kőzetgyapot szigetelés?

Ez az ásványi alapanyagokból előállított hőszigetelő anyagok egyik típusa. Táblákat és göngyölegeket is készítenek a lazán összetapadó ásványi szálacskákból. Fő alapanyaga a bazalt és a mészkő.

A gyártásának első lépése az, hogy a bazaltot egy meghatározott méretre őrlik. Hozzákevernek mészkövet és dolomitot, valamint kokszot, mint fűtőanyagot a kohósításhoz. Majd jön az olvasztás 1300-1400 fokon. Ezt követi a szálhúzás, amikor az olvadékot négyfejes centrifugára (ami négy, egymáshoz képest fokozatosan lejjebb elhelyezkedő forgó vashenger) csorgatják. A két felső hengert fúvókák veszik körül, melyekből kötőanyagot fújnak a keletkező ásványi szálakra. A kötőanyag a fenol-formaldehid-műgyanta és az olajemulzió. A hengerekre érkező olvadék kikristályosodik kis szálakra, és ráhullanak a paplanképző szalagsorra.

Itt karok rendezik, egyengetik a szálakat, majd a még laza kőzetgyapot paplant egy tömörítő hengeren vezetik át. Ekkor megkapjuk a kívánt vastagságot, így jöhet a kemencében való összesütés. Ezzel kész is a kőzetgyapot tábla, melyet már csak méretre kell vágni, és jöhet is a bálázás.

Manapság az extrudált és az expandált polisztirolt is egy speciális granulátumból állítják elő. Ez egy fehér, kemény, gyöngyszerű anyag, amit hőre lágyuló polimerizált sztirolból, pentánból és égéskésleltető adalékanyagból állítanak elő.

Az extrudált polisztirol előállítása során egy széles résű extrudert használnak. A habosító adalékot plasztifikálási zónában adják a megolvasztott polisztirolhoz. Az extruder száján kilépve az anyag azonnal a kívánt méretre habosodik.

Nézzük az expandált verziót. Először vízgőzzel előhabosítanak, amivel megpuhulnak a szemcsék, a hőmérséklet hatására pedig a pentán gáz felfújja őket. Kialakulnak apró, zárt cellák a kb. 3-6 mm átmérőjű gyöngyökben. Majd jön a pihentetés, amikor kihűl az anyag, melyet zárt formában újabb gőzölés követ. Ez lesz a tömbösítés folyamata, mely során a korlátozott hely miatt a gyöngyök egy homogén tömbbé állnak össze.

Tehát röviden így készülnek ezek a nagyon kedvező szigetelési tulajdonsággal rendelkező alapanyagok, reméljük egy kicsit ezzel is tudtunk segíteni a neked megfelelő szigetelési alapanyag kiválasztásában!