Minőségi tetőablakok biztosítják a tetőtéri lakóterek komfortját

2023. Jún 23.

A minőségi tetőablakok ugyanolyan fontosak az épületek energetikája szempontjából, mint a magas színvonalú, jó hőszigetelési értékekkel rendlekező homlokzati nyílászárók. 
Az élettér bővítésére családi házak esetében gyakran az egyetlen vagy a legkézenfekvőbb megoldás a tetőtér beépítése, amelynél az így kialakult helyiségek természetes megvilágítását meg kell oldani. Erre vonatkozóan szigorú előírások rendelkeznek, és minimum 1:8-ban határozzák meg a bevilágító felület és a hasznos alapterület arányát. A megvilágítás többféle ablakszerkezet-típussal is lehetséges, korszerű és dekoratív megoldást jelentenek a tetősík ablakok. 

Tetőterek természetes megvilágítása

A tetőterek természetes megvilágítása többféleképpen is biztosítható, a választást befolyásolja az ízlésünk, az épület stílusa, az esetleges építéshatósági előírások. 

A sokáig egyeduralkodónak számító álló tetőablakok mellett a sokoldalú tetősík ablakok jelentik a modern megoldást. Ezen belül is több típus közül választhatunk méret, működés és funkció alapján és persze árban is jelentős eltérések lehetnek minőségtől és a márkától függően. A 85 éves múltra visszatekintő, német precizitásról híres Roto, valamint a feltörekvő és innovatív lengyel Fakro az élen jár minőség és megbízhatóság tekintetében. 

Álló vs. tetősík ablakok

Az álló tetőablakok tetőfelépítménnyel kerülnek kialakításra, és kényelmes hozzáférést adnak, és egyben szabad kitekintést engednek. Hátrányuk, hogy viszonylag kis terület megvilágítását biztosítják. Viszont a megoldás kétségtelen előnye a megnövelt hasznos alapterület.

A tetősík ablakok számtalan méretben elérhetőek, és a technológiának köszönhetően egymás alá és mellé is sorolhatók, egyes típusok ideiglenes tetőerkély kialakítását is lehetővé teszik. Ennek a típusnak tetőfedő szerepe is van, így még inkább ki vannak téve az időjárás szélsőségeinek. Az utcaszintről szinte láthatatlanok, azonban nem minden tetőszerkezet esetén jelentenek megoldást. Beépítésnél figyelni kell a beépítési magasságra, mivel az korlátozhatja a használatot, ronthatja a komfortérzetet, ha nem látunk ki rajta.

Minőségi tetőablakok

A népszerű tetőablakok, akárcsak a hagyományos homlokzati nyílászárók, többféle szerepet töltenek be, a természetes megvilágítás mellett szellőzést is biztosítanak, valamint az épület hő- és hangszigetelése szempontjából is jelentősek, hozzájárulnak az energiahatékonysághoz.

Biztosítják a lég- és vízzárást, csökkentik az épület, a tető hőveszteségét, amely megfelelő árnyékolókkal és hővédő fóliával vagy rolóval tovább mérsékelhető.

A hagyományos billenő nyílású, a középső tengely mentén 180 fokban elforgatható alaptípusú tetőablakok mellett nagyobb komfortot nyújtó, megemelt forgástengelyű, felnyíló-billenő, panoráma és térdfal ablakok közül is válogathatunk. Innovatív megoldást jelent a nagy méretű tetőerkély ablak. 

A tervezés már félsiker

A tetősík ablakok méretének kiválasztásánál számos szempontot kell mérlegelni, ezek közül a legfontosabbak a tetőhajlásszög, a tetőszerkezet kialakítása, ezzel összefüggésben a beépítés magassága, az üvegfelület magassága. Az ablak szélességét a szarufák közötti távolság határozza meg, illetve korlátozza. 

Tetőablakból is találni fa, illetve műanyag kerettel rendelkező változatokat, amelyek közül ízlésünk szerint választhatunk, de vizes helyiségekbe érdemes lehet műanyag vagy műanyaggal bevont ablakot választani. 

Építkezéshez, felújításhoz válaszd a webáruházunk minőségi építőanyag és kiegészítő választékát!