Szigetelőanyagok kisokos: mikor melyiket használd?

2023. Ápr 28.

A különféle szigetelőanyagok közül nehéz a választás, amennyiben nincs semmilyen előképzettséged a témában, ezért most készítettünk egy rövid útmutatót, amelyben kitérünk az egyes típusokra, azok előnyeire és hátrányaira. 

A szigetelés, hőszigetelés fontosságát saját bőrünkön érezzük, hiszen hiányában se télen, se nyáron nem érezzük komfortosan magunkat az otthonunkban, illetve a fűtés költsége is komoly összegre rúghat, így a pénztárcánk is megérzi. Ráadásul amennyiben a korszerű hőszivattyús fűtési rendszer mellett tesszük le a voksunkat, a hatékony működés feltételeként szabja a gyártó a hőszigetelés meglétét. Amennyiben tehát eljutunk odáig, hogy szigeteltetni kell a házunkat, a nagy kérdés az lesz, milyen szigetelőanyaggal tegyük. Bejegyzésünk ehhez nyújt segítséget. 

Tervezz hosszú távra!

Családi házat, akár épít, akár felújít az ember, hosszú távra tervez, ennek megfelelően olyan építőanyagokat kell választani, amelyek korszerűek, így időtálló megoldást jelentenek. A megfelelő technológiával megépített otthon a következő generációk számára is komfortos lakhatást garantál a magas minőségű építőanyagok és kivitelezés révén. Törekedni kell a biztonságra, valamint lehetőség szerint az energiatakarékos és a környezetkímélő megoldásokat részesíteni előnyben. A természetes alapanyagokból készülő kőzetgyapot hőszigetelő rendszerek ideálisak, hiszen hatékonyak, tartósak, mindemellett sokrétűen használhatók. 

A költségvetés persze határt szab az elképzeléseinknek, de a szigetelőanyagokon nem érdemes spórolni, és a lehető legjobb minőséget kell választani az igényeknek megfelelően, szakemberek bevonásával.

A hőszigetelés szükségessége

Hazánkban az év jelentős részében szükség van fűtésre, illetve nyáron egyre inkább hűtésre, így egyáltalán nem mindegy, milyen megoldásokat választunk, mennyi marad hosszú távon a pénztárcánkban. Az épületek hővesztesége jelentős lehet, ennek mértéke a felhasznált anyagoktól, a helyiség elhelyezkedésétől, védettségétől is függ.

Az otthonokban az épületek hőszigetelése révén kellemes klíma biztosítható, és csökkenthető a fűtési, klimatizálási költség.

Az építési technológiának, az igényeknek, a fűtési rendszernek megfelelően megválasztott korszerű anyagokkal történő hőszigetelés biztosítja a falak szellőzését, a páraáteresztést, így elkerülhető a penészedés.

A legtöbb hőszigetelő anyag hangszigetelést is biztosít egyben, illetve amennyiben magas olvadásponttal rendelkezik, tűz esetén nagyobb biztonságot garantál.

Népszerű szigetelőanyagok

Az ásványgyapot szigetelések természetes anyagokból készülnek, 2 típusuk van:

  • Üveggyapot: Régóta alkalmazzák elsősorban padlásterek szigetelésre, legfőképp tartóssága és olcsósága, illetve könnyű formálhatósága miatt.
  • Kőzetgyapot: A speciális gyártástechnológia révén jó páraáteresztő képességgel rendelkezik, kiváló hő- és hangszigetelő, alak- és mérettartó, tartós, nem éghető, ezáltal biztonságos, továbbá víztaszító. Padlások, födémek, tetők, válaszfalak, mennyezetek szigetelésére is alkalmas, de vakolható homlokzati hőszigetelő rendszerként is kapható. 

A különböző típusokban, akár lépésálló kivitelben is kapható hungarocell vagy EPS szigetelések a hőszigetelések legolcsóbb alternatíváját kínálják, könnyű dolgozni velük, rendkívül jó hő- és páratechnikai jellemzőkkel rendelkeznek, amely az idő múlásával sem csökken.

Webáruházunkban az építéshez különféle hőszigetelő táblákat, bálákat, komplex hőszigetelő rendszereket, rendszerelemeket szerezhetsz be.