Divatos színű tetőt szeretnél? A Terrán antracit cserép jó választás lehet

2023. Nov 24.

Az antracit cserép jó választás azoknak, akik modern, divatos színű tetőt szeretnének családi házukra, azonban a szín csak az egyik szempont, amikor a tökéletes tetőfedést keresed. 

A tető formája, a tetőfedés anyaga és színe jelentős tényezők, amikor egy épület szépsége kerül szóba, azonban tetőcserepet nem lehet csupán esztétikai szempontok alapján választani. Egy tetőt több évtizedre tervezünk, így a felhasznált anyagok minőségét eszerint kell megválasztani. Mit vegyél figyelembe, mielőtt meghozod a döntést, ha új házadra vagy tetőfelújításhoz keresel cserépfedést?

A cserépfedéssel szembeni követelmények, avagy mi alapján válassz?

A házépítésnek is megvannak a maga trendjei, amelyek a legtöbb építtetőt nem hagyják hidegen, hiszen ki ne szeretne szép és divatos házat magának? Vannak, akik eltántoríthatatlanok, és határozott elképzelésekkel vágnak bele a tervezésbe, míg másokra sokféle hangulat, érzés hat, ami alapján bizonyos elképzelésekkel ugyan rendelkeznek, de befolyásolhatók. 

A tető felel az épület időjárással szembeni védelméért, azonban jelentősen befolyásolja annak megjelenését is, így sem színben, sem formában nem mindegy, mire esik a választásunk. Azonban más szempontokat - tartósság, stílus - is számításba kell venni, hiszen generációkon átívelő választásról van szó, így nem könnyű feladat. Korábbi cikkünkben már részletesen írtunk az időtálló tetőcserepekről, mélyedj el a részletekben, ha érdekel, miért ez az egyik legjobb választás a tetők fedésére. 

Számtalan új lehetőség

Korábban a tetőfedés anyaga egységesen égetett agyagcserép volt vöröses barnás színben, és nem sokan gondolkodtak el azon, milyet is szeretnének, hiszen adott volt. Később a gyártástechnológiák fejlettsége révén már mód nyílt a cserepek színezésére, illetve más anyagokból történő gyártására, 1920-ban megszülettek az első Terrán betoncserepek, bővült a tetőfedés palettája.

Ez továbbá magával hozta a színezett cserepek megjelenését, ezáltal pedig a tetők színpalettájának bővülését.

A hagyományos vörös tetők mellett ma már számos izgalmas színből - a teljesség igénye nélkül: korall, meggypiros, gesztenyebarna, mokka, mogyoróbarna, fekete, antracit - formából és anyagból választhatunk igényeink, ízlésünk, elképzeléseink és költségvetésünk alapján. 

Milyen szempontok alapján válasszunk?

A végtelennek ható kínálatból nem egyszerű megtalálni azt a típust, amely majd hosszú évtizedekig díszíti házunkat. A trendek sokak választására hatással vannak, azonban lakóhelyünktől függően nem mindig rajtunk múlik, mit alkalmazunk, ugyanis településképi, műemléki előírás szabhatja meg az alkalmazható cserépfedés formáját és színét.

A tetőfedés stílusát érdemes az épület egészéhez igazítani, figyelembe venni a vakolat tónusát, a nyílászárók, az ereszcsatornák, a lemezfelületek színét. Hogy végül a harmóniát tükröző hasonló színek vagy a kontrasztos megjelenés mellett tesszük-e le a voksunkat, az már egyéni preferencia kérdése. Ma már a rendszerelemek tekintetében is van választási lehetőségünk.

Az antracit cserép trendje

Az építészetben divatossá vált minimalista stílus hozta magával a szürke árnyalatok térhódítását, így már a tetőfedésben is elérhetők szürke cserepek. Kedvelt megoldás neutralitása és nagy fokú párosíthatósága miatt.

A Terrán betoncserepek valamennyi termékcsaládjának kínálatában megtalálható a szürke egyik árnyalata, így stílusban is ad lehetőséget a választásra.

Építkezel vagy felújítasz? Válaszd a Premep.hu által forgalmazott minőségi építőanyagokat!