Ismerd meg a tető fóliázás előnyeit

2023. Máj 12.

Talán kevesen gondolnánk rá, de a tető fóliázása fontosabb, mint azt elsőre gondolnánk. Ahhoz, hogy az ingatlanunk fedelét hatékonyan védjük meg a változékony időjárás okozta viszontagságoktól, valamint a hőszigetelésünk is rendben legyen, érdemes kiemelt figyelmet fordítanunk erre a kulcsfontosságú területre. A fóliák a szigetelőanyagok védelmére szolgálnak alapvetően, de ezáltal a párával kapcsolatos problémák, továbbá az elpazarolt fűtési energia miatt sem kell aggódnunk. Ezeket a gondokat könnyedén orvosolhatjuk, így nem érdemes spórolni ennek a beszerzésén. Cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb tudnivalókat, hogy a számodra legmegfelelőbb anyagot választhasd ki és tudatosan tervezhesd meg a tetőtér hőszigetelését.  

Ezért fontos a tető megfelelő hőszigetelése!

Valószínűleg sokszor hallhattuk már azt a mondatot, hogy „nem az utcának fűtünk”. Ez nemcsak akkor lehet értékes intelem, amikor nyitva felejtjük az ajtókat vagy az ablakokat, hanem a megfelelő szigetelésnél is. Tekintve, hogy a meleg levegő felfelé száll, egy rosszul megválasztott szigetelőanyaggal sajnos rengeteg felesleges energiát használunk fel, amivel a környezetnek sem teszünk jót, ráadásul az otthonunkban nekünk sem lesz kellemesebb a belső hőmérséklet. Ezzel arra a kérdésre is választ kapunk, hogy miért kell a tetőfólia, valamint elkerülhetjük, hogy a fűtésre szánt energia nagy részét elpazaroljuk. Néhány dologgal mindenképp érdemes tisztában lennünk vásárlás előtt.

Tetőfóliák típusai

Míg voltak idők, amikor a fóliáknak csak a csapadék elleni védelem volt a fő tevékenységük, ma már más dolgokra is figyelnünk kell, így például a párára, ami elég nagy problémákat okozhat hosszabb távon.

Páraáteresztő tetőfólia

Ezeket vízzáró fóliának is hívják, mégpedig nem véletlenül. Mivel vízállók, így sem eső, sem hó nem jut be a szerkezeten belülre, viszont ahogyan a nevében is benne van, jó a páraáteresztő képességük. Ezzel segíti az esetlegesen lemez vagy cserép alá, vagyis a hidegebb részekre bekerülő vízpára eltávozását, ami könnyedén odakerülhet. Amennyiben beépített tetőtérről van szó, akkor könnyedén keletkezhet pára, amelynek a következménye a penészedés.

Párazáró tetőfólia

Egy kihasználatlan tetőtér, vagyis tulajdonképpen padlás esetében nem kell feltétlenül páraáteresztő fóliában gondolkodni, ilyenkor a párazáró tetőfólia is megfelelő lehet. Bár az energiaspórolással kapcsolatos irányelvek és a hőtechnikai szabályzatok miatt az újépítésű házaknál már nem készítenek fűtetlen, beépítetlen tetőtereket, a régebbi ingatlanoknál jól jöhet a használatuk. Nagy különbség, hogy amíg a páraáteresztő fóliákat általánosan alkalmazzák, ezeknek korlátozottak a felhasználási lehetőségeik.

Milyen szempontok szerint válasszunk tetőfóliát?

Amikor tetőfedő fólia vásárlására adjuk a fejünket, akkor a lényeges kritériumok közé tartozik, hogy termék megfelelő szakítószilárdsággal, hőállósággal, páratechnikával és erős UV állósággal rendelkezzen. Ezek alapvető fontosságúak, akárcsak a tető hajlásszöge, vagy az Sd-érték, de haladjunk sorban.

Mit jelent az Sd-érték?

Mivel a vízpára egy sarkalatos pont a tetőfólia választáskor, így mindenképp oda kell figyelnünk erre az elméleti értékre, ami megmutatja, hogy az építőanyag mekkora ellenállást fejt ki, amikor áthalad rajta a pára. Egészen pontosan azt, hogy hány méternyi levegőrétegnek felel meg az anyag párával szembeni ellenálló képessége. A páraáteresztő fóliák általában 0,5 m-nél kisebb, míg párazárók 20 m-nél nagyobb Sd-értékkel rendelkeznek, szóval erre fontos, hogy ügyeljünk a vásárlás előtt.

Egyszeres vagy kétszeres tetőrétegre van szükségünk?

Egyáltalában nem mindegy, hogy a házunkban egyszeres vagy kétszeres tetőréteghez kell fóliát választanunk. Ahhoz, hogy a páratechnikánál helyes kialakítással rendelkezzünk, fontos a megfelelő rétegrend. Rosszul megválasztott tetőrétegek, valamint az ehhez rosszul passzoló fólia esetében vizesedésre számíthatunk, amelynek következtében a szigetelőanyagok, és hosszabb távon akár maga a szerkezet is károsodhat. Amit tudnunk kell, hogy páraáteresztő-e a tető alátéthéjazata, mivel ebben az esetben elég a felső szellőztető rétegről gondoskodunk. Így egy egyszeresen átszellőztetett tető is megfelelő lehet, ellenkező esetben viszont a tetőfedő anyag és a fólia közé is kell majd egy kis rés.

Páraáteresztő vagy párazáró típus legyen?

Ahhoz, hogy ezt megválaszoljuk, tisztában kell lenni azzal, mire is használjuk a tetőteret. Padlások esetében elég a párazárót alkalmaznunk, beépített térnél már inkább a páraáteresztővel érdemes számolnunk, de ehhez még figyelembe kell vennünk, az előbbiekben említett rétegrendet is. A párát áteresztő fóliák ugyanis főként az egyszeresen átszellőztetett tetőtereknél használatosak, a párazárót pedig a kétszeres szellőztetésnél ajánlatos választani.

Milyen műszaki értékekre figyeljünk a választás során?

Azt, hogy mennyire összetett dologról beszélünk, jól mutatja, milyen sok apróságra kell figyelni, mielőtt kiválasztjuk a számunkra megfelelő fóliát. Az eddig felsorolt dolgok mellett ugyanis figyelnünk kell még a tető hajlásszögére is. Ez minél kisebb, annál erősebb anyagra lesz szükségünk. Emellett azonban a várható időjárási körülményeket, a tető formáját, esetleges egyedi jellemzőit, valamint a hőállóságot, az UV-val szembeni ellenállóképességét, és a tetőtér hasznosítását is figyelembe kell venni.

Erre érdemes figyelni a tető fóliázás során

Van néhány komoly buktatója is a folyamatnak. Lássuk, mire érdemes figyelni, hogy elkerülhessük az általános típushibákat és persze a későbbi kellemetlenségeket.

Eresz

Az eresz fontos pontja az ingatlannak, szóval ügyelni kell erre is a felhelyezés során. A későbbi gondok elkerülése érdekében a fólia lefektetését mindig az eresz vonalával párhuzamosan kell megkezdeni, a műveletet pedig úgy végezzük, hogy az esetlegesen lefolyó víz ne áztassa el teljesen az ereszt, sem pedig a homlokzatot vagy a párkányokat.

Bonyolultabb formájú tetők

Ilyenkor a vízzárásnak minden másnál nagyobb a fontossága. Körültekintően kell eljárnunk, hiszen csapadék esetében ezek a fajták vannak a legnagyobb veszélynek kitéve. Fontos a faanyagok stabilitása ahhoz, hogy a fólia sérülésmentesen tökéletes vízzárást biztosítson. Ezt megfelelő bádogos munkával és egy kellő szélességben túlnyúló alátétfólia berakásával lehet elérni. Nem szabad persze megfeledkeznünk az olyan plusz elemekről sem, amelyek szintén nehezítik felhelyezést. Íme, néhány példa:

  • antennák
  • kémények
  • szellőzőnyílások
  • tetőablakok
  • vápák

Tetőfólia rögzítése

Bár sokan vagyunk, akik elsőre a lyukasztással való rögzítésre gondolnak, ezt sajnos nem mindenhol tudjuk alkalmazni. A víz valószínűsíthető folyási útjában például nem szabad lyukasztani, ellentétben a szarufák alatti résszel, ahol tűzőgéppel, vagy szegezéssel is dolgozhatunk, de a lyukasztott pontokat úgynevezett szegzáró szalaggal ajánlott átragasztani. A ragasztó alkalmazását követően, az ellenlécezést a szarufákra kell rögzíteni, de van még más is, amit nem lehet kihagyni.

Hajlásszög

Mindamellett, hogy mennyire bonyolult és milyen típusú tetővel van dolgunk, azt is tudni kell, mekkora hajlásszöggel rendelkezik. Ez már a vásárláskor fő szempont, mivel minél alacsonyabb a szög, annál erősebb fóliára lesz szükség ahhoz, hogy a vízzárás jó legyen. Ehhez tegyük még hozzá, hogy a vízállóságot is ellenőrizni kell. A W1-es a legellenállóbb, így ezt akár 25 fokos hajlásszög alatt is használhatjuk, a W2 esetében viszont ez az állítás már nem igaz, a W3 pedig nem is alkalmazható tetőknél.

Tető fóliázás problémamentesen? Bízd szakemberekre!

A tetőfólia használata és felhelyezése nem elhanyagolható dolog, ugyanakkor ez megfelelő felkészültséget és precizitást kíván. A legjobb az, ha már van némi tapasztalatunk ezen a területen, de ha esetleg nincsen, akkor érdemes szakemberekre bízni ezt a munkát, akikben bátran megbízhatunk. Egy profi alkalmazása számos előnnyel jár és rengeteg terhet levehet a vállunkról, ráadásul a fentebb említett alapvető hibák és az esetleges anyagi károk is elkerülhetővé válnak.

Miben tud segíteni egy szakember?

  • Kiválaszthatja számunkra a megfelelő fóliát
  • Garantáltan minőségi munkát kapunk
  • Szakszerűen teszi fel a terméket
  • Azonnal beszélhetünk vele, nem kell időt pazarolni a böngészésre.

Milyen segítséget nyújthatnak a Prémium Építőanyag szakértői?

A Premep már több mint 20 000 ezer elégedett ügyféllel rendelkezik, a professzionális segítség pedig aranyat érhet ilyen esetekben, hiszen tető biztonságán soha nem érdemes spórolni. Ezt idővel a pénztárcánk is meghálálja majd, mivel a hibákból fakadó javítások csak plusz költségeket generálnak és időt vesznek el. A webshopból kizárólag minőségi alapanyagból készült hőszigetelési termékekből válogathatunk, amelyeket gyors kiszállítással biztosítanak számunkra, miközben a segítőkész online ügyfélszolgálat folyamatosan a rendelkezésünkre áll.