Tetőtéri ablak beépítése: a legfontosabb tudnivalók

2023. Szept 22.

A tetőtéri ablak beépítése alapvetően nem bonyolultabb művelet, mint a homlokzati nyílászárók esetében, azonban főként tetőtér-beépítés esetén okozhat meglepetéseket, éppen ezért beépítése szakértelmet, tervezése odafigyelést igényel. 
A tetőterek beépítésével ugyanazon alapterületen növelhető a lakótér területe, ezért is kedvelt módja az otthonok bővítésének. De új építések esetén is szívesen használjuk ki ezt a lehetőséget a terjeszkedésre, sokan kedvelik a tetők alatt megbúvó hangulatos kuckókat, amelyek természetesen rendkívül tágasak, és a tetőablakoknak köszönhetően világosak is lehetnek. Mit érdemes tudni a tetőablakokról, azok beépítéséről?

Milyen tetőablakot válasszak?

A tetőterekben, akár lakásnak, akár irodának vagy más célra szeretnénk hasznosítani, az előírások szerint biztosítani kell a természetes megvilágítást. Erre többféle lehetőségünk van, egyrészt a klasszikusan használt, saját tetőfelépítménnyel rendelkező álló tetőablakok, másrészt a modern megjelenésű, az utcafrontról szinte láthatatlan tetősíkablakok. Hogy ki melyiket választja, az az egyéni preferenciáktól függ, illetve a tetőtér adottságai határozzák meg. 
Nagyszerű választást jelentenek a német Roto tetőablakok, amelyek a precizitás jegyében születtek, és kiváló anyagok, egyszerű kezelhetőség jellemzi őket. A Roto Designo R79 tetőtéri ablak a felső harmadában billen, ezért a hagyományos, középtengelyes billenő ablakoknál nagyobb kényelmet és zavartalan kilátást biztosít. 
A tetőszerkezet függvényében válassz megoldást. A természetes fény aránya mellett az elhelyezhetőség is számít, ugyanis ha túl magasra kerülhetnek csak az ablakok, és nem látunk ki, az csökkenti a komfortérzetünket, ilyenkor egy álló tetőablak lehet a jó megoldás. Továbbá érdemes azzal is tisztában lenni, hogy ez nagyobb hasznos alapterületet eredményez. 

Hova kerüljön a tetőablak?

A tetőablakok tervezésénél tartsd szem előtt, hogy az előírások szerint a bevilágító felület és a hasznos alapterület aránya 1:8, felülről történő bevilágítás esetében pedig 1:10 kell, hogy legyen. A kívánt világosság függvényében kell megválasztani a tetőablakok nagyságát és számát, de a tetőszerkezet és az épület tájolása is meghatározó.
A beépítést meghatározza a szarufák elhelyezkedése. Ideális, ha a szarufaköz megegyezik az ablak tokszélességével vagy annál picit nagyobb. Amennyiben nagyobb, akkor lécezés alatt egy alsó teherelosztó-kiváltó kerethevedert kell beépíteni, ha pedig kisebb, akkor a szarufa kiváltására van szükség.
A tetősíkablak szemöldök beépítésének optimális magassága 190-200 cm, ez biztosítja a könnyű használhatóságot. 

Mit kell tudni a tetőtéri ablak beépítése kapcsán?

A tetősíkablakok a tetőfedés szerepét is betöltik, így az időjárás viszontagságaival szemben is ellenállónak kell lenniük. Azonban ezt, illetve a hő- és hangszigetelést biztosítani csak abban az esetben tudják, ha helyesen, szakszerűen kerülnek beépítésre. 
A beépítés burkolókerettel történik, ezt a tetőfedés típusának megfelelően kell kiválasztani. Az ablak beállításához csak a keretet szabad igazítani mindaddig, amíg akadálytalanul nem nyílik. Alacsony hajlásszögű tető esetében a tetőablakot ki kell emelni a tetősíkból. A tetőfedéshez való csatlakoztatás, a párazáró fólia helyes elhelyezése lényeges lépése a beépítésnek.
A káva belső burkolása után a hőszigetelést is el kell végezni, erre a kőzet- vagy ásványgyapot a megfelelő, ezután következhet a belső burkolókeret beemelése. A beépítés pontos menetéről a gyártók leírásából tájékozódhatsz. 

Tetőtér beépítéséhez valamennyi minőségi építőanyagot megtalálod a Premep.hu-nál!