Mire használjuk az XPS szigetelést?

2021. Ápr 22.

Ha épp tervezed a hőszigetelést a házadra, akkor mindenképp tudnod kell, hogy mire való az XPS szigetelés. Ez ugyanis a felépítendő hőszigetelő rendszer szerves részét fogja képezni, jó szolgálatot téve. Nem szabad elfeledkeznünk róla, ha megfelelően hőszigetelt házat szeretnénk.

Ebben a bejegyzésben megmutatjuk neked, hogy mi is az az XPS szigetelés, milyen előnyös tulajdonságokkal rendelkezik és hol használjuk. Vágjunk is bele!

Miért fontos foglalkozni a hőszigeteléssel?

Ennek több oka is van, illetve több érv is szól a hőszigetelés, a hőszigetelő rendszerek mellett. Sokan főleg azért építik ki a hőszigetelő rendszert a házukon, mert ezzel spórolni szeretnének. Azzal ugyanis, hogy jelentősen csökkentjük a házunk hőveszteségét, hatalmas összegeket tudunk spórolni a fűtésszámlánkon. Mindemellett a hőszigetelés egyben hangszigetelés is, így tudjuk csökkenteni a hangszennyezést, ami ér minket. Csökken az elhasznált fűtési energia azáltal, hogy nem engedjük “kiszökni” a hőt. Így pedig jelentősen tudjuk csökkenteni a környezeti terhelésünket is, azaz környezetbarátabbá válik a háztartásunk.

Mi is az az XPS szigetelés?

Amikor valaki hőszigetelésre gondol, akkor általában a nagy fehér lapok jutnak eszébe, amit valamivel felragasztanak a falakra. Na ez szokott lenni az expandált polisztirol, amit a köznyelvben hungarocellként is szoktak emlegetni. Ha EPS-ként hivatkozol rá, minden kivitelező tudni fogja, hogy mire gondolsz.

Ezzel szemben az XPS már nem annyira közismert, pedig ez is egy polisztirol hőszigetelő anyag. A pontos megnevezése az, hogy extrudált polisztirol. A hő- és hangszigetelő rendszerek szerves részét képezi, köszönhetően a kiváló tulajdonságainak, melyeket a következő bekezdésben részletezünk. Ugyanúgy téglalap alakú lapokban tudod beszerezni, mint az EPS lapokat, akár 2-20 cm vastag XPS lapokat is beszerezhetsz a kínálatunkból.

Milyen tulajdonságokkal rendelkezik az XPS szigetelés?

Az XPS szigetelés hőszigetelő képessége hasonlóan nagyon jó, mint az EPS lapoké, sőt egy leheletnyivel még jobb is. Ez egy nagy szilárdságú, gyakorlatilag lépésálló szigetelőanyag, mely jó hangszigetelő tulajdonságokkal is rendelkezik. A legjobb tulajdonsága mégis az, hogy minimális a nedvességfelvevő képessége, ezért szokták a legtöbbet alkalmazni. Ezért kiváló választás olyan helyeken, ahol fokozottan nedvességnek van kitéve a hőszigetelés.

Hol használjuk?

Az előzőekben taglalt kiváló tulajdonságai miatt nagyon kedveltek ezek az XPS lapok, méghozzá vízálló lábazati XPS hőszigetelő rendszer (vagy alaprendszer) kiépítésénél. Az előbbi linkeken az alaprendszert vagy akár a teljes rendszert is megrendelheted tőlünk, így nem kell részenként összeszedned az elemeket. A csomagok tartalmazzák a díszítővakolatot is, és 10 év garanciát is kapsz teljes rendszer vásárlása esetén.

Bár a leggyakrabban a lábazati hőszigetelő rendszerekben használjuk az XPS lapokat, máshol is jó szolgálatot tesznek. Kiváló választás pl. pincefalak szigetelésére is.

Így lesz teljes a hőszigetelő rendszerünk

Ahhoz, hogy a házad jól szigetelt legyen, nem elég a homlokzati hőszigetelés, gondolj a lábazatra is! Mindkettő esetén beszerezheted tőlünk a teljes hőszigetelő rendszereket, melyekre 10 éves garanciát is kapsz. Nézz szét a webáruházunkban, és rendeld meg, ami kelleni fog a munkálatokhoz. Ha segítségre lenne szükséged, keress minket elérhetőségeinken!