A polisztirol hőszigetelés, avagy a hungarocell ereje

2021. Jún 21.

Ha esetleg nem ismered a polisztirol hőszigetelés kifejezést, nincs semmi gond, valószínűleg más néven ismerni fogod. Sokan ugyanis csak egyszerűen hungarocellnek hívják a polisztirolt, de most már te is tudod, hogy a kettő ugyanaz.

Ennek függvényében már jó eséllyel tudod is, hogy miről lesz szó ebben a blogbejegyzésben. Megnézzük, hogy mi az az EPS, illetve XPS, valamint megnézzük, hogy hogyan is készül el egy teljes polisztirol hőszigetelés. És persze írok arról is, hogy miért is olyan fontos ez.

Miért van szükségünk hőszigetelésre?

Bár ma már az építőanyagok nagyon modernek, minőségiek és sokkal fejlettebbek hőszigetelés szempontjából is, ez korábban közel sem volt így. Régen sokkal kevésbé figyeltek a hőveszteségre, és nem álltak rendelkezésre olyan anyagok, mint napjainkban.

Azonban ma is sokan élnek 50-60 éves, vagy még ennél is régebben épült házakban, melyeknél nagyon nagy a hőveszteség. Épp ezért egy felújítás során szinte első körben kerül elő manapság a hőszigetelés kérdése. Ezzel ugyanis jelentősen csökkenthető a hőveszteség, sokat meg lehet takarítani a fűtésszámlánkon. Persze ebbe felújításnál beletartozik a nyílászárók modernizálása, cseréje, de nagyon jelentős azok aránya, akik a falak hőszigeteléséről sem feledkeznek meg.

Mi is az a polisztirol hőszigetelés?

A polisztirol hőszigetelő rendszerek az energetikai korszerűsítés alappillérei. Egy-egy ilyen rendszer tartalmaz EPS (expandált polisztirol) és XPS (extrudált polisztirol) lapokat is. Előbbi a falak külső felületére kerül, míg utóbbi (köszönhetően a nedvességtűrő képességének) kiváló a lábazat hőszigeteléséhez. Ezek a lapok kiváló hőszigetelő képességgel bírnak, és a legjobb ár/érték arányt képviselik, ezért is a legelterjedtebbek.

Ebből is láthatod, hogy egy ilyen rendszer a földtől a tetőig a teljes házat körülöleli. Ennek köszönhetjük a rendszer hatékony hőszigetelő képességét. Meg persze annak is, hogy figyelünk a megfelelő felhelyezésre. És nem lenne teljes a rendszer, ha nem használnánk üvegszövethálós élvédőket, melyek védik a már elkészült ablakokat, ajtókat.

Hogyan kell felrakni a polisztirol szigetelést?

Egy teljes polisztirol hőszigetelő rendszer nem csak magából az EPS lapokból áll. Közel sem, ugyanis ezeket valahogy rögzíteni kell a falra. És persze el is kell fedni, hogy ne kapjon közvetlen UV terhelést, és persze esztétikussági szempontok is dominálnak.

Ennek megfelelően először ott van a ragasztó, melyet a polisztirol lapok hátuljára kell felkenni. Ezt megtehetjük úgy, hogy a teljes felületet lekenjük, vagy úgy is, hogy csak a peremet, és középre pár “pogácsát” helyezünk. Ez utóbbit nevezik “perem-pont” módszernek. Ez a rögzítés alapja, de ezt követően ott van még a dübelezés is, mely megerősíti a lapok rögzítését.

Majd jöhet az üvegszövetháló, melynek rögzítéséhez szintén ragasztót használunk. Ezt követően pedig már csak egy univerzális alapozóra van szükségünk, melyet a vakolatréteg felhordása zár. És persze ne feledkezzünk meg a lábazat hőszigeteléséről sem, melyhez nem EPS, hanem a már említett XPS lapokat fogjuk használni.

Segíthetünk?

Természetesen ha nem mozogsz otthonosan ebben, mindenképp érdemes szakemberrel elkészíttetni a teljes hőszigetelést. Fontos ugyanis a szakszerű elkészítés, hogy ne legyenek hőhidak például. Egy szakember bevonása már eleve a tervezésnél is jól jön.

És bár a felrakásban nem, a kiválasztásban tudunk segíteni, állunk rendelkezésedre elérhetőségeinken.