A szigetelés, mint befektetés

2022. Jan 27.

Milyen előnyökkel jár az, ha megfelelő, szakszerű és hatékony hőszigetelés burkolja otthonunk falait?

Mennyi idő alatt térülnek meg a hőszigetelésre költött kiadásaink?

A szigetelés, mint befektetés is jó?

Milyen előnyökkel jár a hőszigetelés?

Az épületek energetikai fejlesztése ma már nem megkerülhető feladat! Akár régebbi épületekről, akár új építésű ingatlanokról van szó, megbízható hőszigetelésre feltétlenül szükség van! A ház szakszerű szigetelésével tudjuk biztosítani, hogy otthonunkban mindig megfelelő hőmérséklet uralkodjon! A hőszigetelés ugyanis télen bent tartja a meleget, nyáron pedig a hűvös levegőt, így bármilyen idő is legyen odakint, a lakásban mindig komfortos, kellemes lehet a hőmérséklet!

A teljes körű szigeteléssel leszámolhatunk a téli időszakban jelentkező hőveszteséggel és rendkívüli módon lecsökkenthetjük a fűtésszámlánkat. Azonban nem csak télen takarékoskodik nekünk a hőszigetelés! Pontosan úgy, ahogy télen sem szökik ki a kellemes meleg, nyáron sem fogjuk elveszíteni a benti klíma kellemes hűvösét! Ez pedig azt is jelenti, hogy a hőszigetelés nyáron is rengeteg költséget megspórol nekünk, hiszen kevesebbet kell majd működtetnünk a ventilátorokat, valamint a légkondicionáló berendezéseket.

Azzal, hogy optimálisabb körülményeket alakítunk ki otthonunkban, kellemesebbé is tesszük azt, ráadásként pedig megóvjuk magunkat a kiszámíthatatlanul emelkedő energiaáraktól is! Egyáltalán nem utolsó szempont az sem, hogy az energiatakarékos döntéseinkkel a környezet védelméhez is jelentős mértékben hozzájárulunk!

Milyen szigetelőanyagok közül választhatunk? 

A szigetelésre használt anyagok nagyon sokfélék lehetnek, s eltérő tulajdonságaik következtében mindegyiket másik helyen, más szerepben érdemes használni!

Az egyik legnépszerűbb választás a hungarocell szigetelés, hiszen egyszerű vele dolgozni, nagyon szép végeredmény érhető el és ez a legkedvezőbb árú termék is a piacon. A grafitos polisztirol szigetelés még hatékonyabb hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, ennek köszönhetően vékonyabb rétegben használva is tudja ugyanazt a szintet hozni, mint a sima hungarocell. Ez a tulajdonság főleg olyan helyeken értékes, ahol fontos, hogy milyen vastag réteggel kell dolgoznunk.

Van még egy izgalmas anyag, mégpedig a kőzetgyapot szigetelés, amely nemcsak a hőmérséklet optimalizálásában nyújt segítséget, hanem a hangszigetelésben is hatékony! További előnye, hogy nem tart magában minimális nedvességet sem, és nagyon jól kiereszti, illetve átereszti a párát! Ha fontos, hogy a falak továbbra is jól szellőzzenek, érdemes ezt a típust választani!

A fent említett szigetelő anyagok elsősorban homlokzat szigetelésére alkalmasak, lábazat vagy pince szigeteléséhez az XPS polisztirol lapokat érdemes választani! Gyakorlatilag lépésálló és kiváló hangszigetelő is egyben, ugyanakkor van még egy nagyon fontos tulajdonsága: jól tűrik a nedvességet.

A szigetelés, mint befektetés?

Mikor térül meg?

Talán ez az egyik olyan kérdés, ami a legtöbb embert érdekli! Talán meglepően hangzik, de ez az a befektetés, ami gyakorlatilag már az első nappal duplán megtérül, hiszen azzal, hogy a szakszerűen kivitelezett, megfelelő minőségi anyagokból készült hőszigetelő rendszer a helyére került, azonnali kb ekkora növekedést jelent az ingatlan értékében, azaz a házunk ettől kezdve ennyivel több pénzt fog érni és, ha szükséges akkor könnyebben lehet később eladni is!

Ezenfelül gyakorlatilag az első nappal kezdve pénzt spórol nekünk azzal, hogy általa a villanyszámlánk és a fűtésszámlánk is jóval alacsonyabbá válik!