Kőzetgyapot tetőtér-szigetelés: a szarufák alá vagy közé?

2023. Jún 12.

A megfelelő kőzetgyapot, ásványgyapot és üveggyapot tetőtér-szigetelés alkalmazásával számottevő, akár 50% fűtési költséget takaríthatsz meg, ugyanis az épületek hőveszteségének jelentős része, 15- 25% -a a tetőn át távozik.
Az épületek energiahatékonysága, akár új építésről, akár korszerűsítésről van szó, nagymértékben javítható a homlokzatok, a tető, az aljzat megfelelő hőszigetelésével, és korszerű, kiváló hőszigetelési képességekkel rendelkező nyílászárók beépítésével, cseréjével. 
A tetőszigeteléseknek 2 fajtáját érdemes elkülöníteni, a beépítetlen padlásterek és a lakóhelyiségek felettit, hiszen utóbbi esetében a lakótér fűtött, így kiváló hőszigetelő anyagot kell választani.

Épületek hőszigetelése 

Az utóbbi években nagy hangsúlyt kapott az épületek hővédelme a klímaválság és az emelkedő energiaárak kapcsán, de ez nagyrészt a homlokzatok hőszigetelésében és a nyílászárók cseréjében ki is merült. Érdemes azonban a tetőszigetelésre is ugyanakkora figyelmet fordítani, főként a beépített tetőterek esetén, hiszen a meleg levegő felfelé mozog, így szigetelés hiányában ezen keresztül szökik el. Ráadásul födém- és tetőszigetelés nélkül a homlokzati hőszigetelés sem tudja teljes mértékben kifejteni a hatását.

Ma már számtalan termék közül válogathatunk igényeinknek, a szükségleteknek megfelelően, többféle természetes és mesterséges anyag áll rendelkezésre. Tetőkhöz a kőzetgyapot, ásványgyapot és az üveggyapot a leginkább használatos. 

Miért a kőzetgyapot tetőtér-szigetelés a legkedveltebb?

Amikor tetőtérhez választunk anyagot, nem elhanyagolható tényezők a szigetelőanyag tulajdonságai és típusai, de meghatározó a tetőszerkezet kialakítása, a megrendelő igényei, illetve a rendelkezésre álló költségkeret. A Premep.hu-nál a leggyakoribb hőszigetelő anyagokból, rendszerekből rendelhetsz az igényeknek megfelelő anyagokat.

Tetők esetében a szarufák közé a természetes anyagok közül leggyakrabban szálas szigetelőként ásvány, üveg- és kőzetgyapotot helyeznek. A kőzetgyapot nagyobb népszerűségnek örvend, mivel:

  • nem tartalmaz vegyi adalékanyagokat, így egészséges életteret biztosít,
  • tartós,
  • hőtartó,
  • páraáteresztő,
  • akusztikai tulajdonságai is kedvezőek,
  • nem éghető,
  • és ellenálló a kártevőkkel szemben.

Szarufák közé vagy fölé?

A tetőszigeteléshez a beépítés helyétől függően különböző tulajdonságokkal rendelkező anyagokat használnak. A táblás szálas anyagokat, az ásvány, üveg- vagy a kőzetgyapotot leginkább a szarufák közé, illetve amennyiben az nem biztosít megfelelő szigetelést, kiegészítő megoldásként a szarufák alá is elhelyezik. 

Utóbbi azonban a lakótér hasznos területéből, magasságából vesz el értékes centimétereket, emiatt nálunk is egyre gyakrabban alkalmaznak szarufák feletti szigetelést, ami keményebb, kellően szilárd, rögzíthető és teherbíró anyag.

Hogy a szarufák közé vagy fölé kerül-e szigetelőanyag, az a teljesítmény szempontjából lényegtelen, azt sokkal inkább a beépítés minősége határozza meg, ugyanis az elégtelenül berakott kőzetgyapot hőhidak kialakulását okozhatja. Érdemes lehet emiatt külső tetőtér-szigeteléssel is támogatni, ráadásul ennek alkalmazásával a szarufák szabadon hagyhatók, ami látványelemnek sem utolsó. 

A kőzetgyapotra igaz az, hogy minél vastagabb, annyival kevesebb meleg áramlik ki a szabadba, éppen ezért szokás még némi kiegészítéssel is megtámogatni alulról a szarufák közötti szigetelést. 

Szigetelést és más építőanyagot, tetőablakot válassz webáruházunk kínálatából!